Откриване на изложбата на Десислава Минчева "Китай – Фрагменти"

Съюзът на българските художници има удоволствието да Ви покани на откриването на изложбата КИТАЙ – ФРАГМЕНТИ на проф. Десислава Минчева на 9 януари от 18.00 часа в галерия „Академия“.

Експозицията включва уникална колекция от около 60 фотографии, създадени от нея по време на работно й пребиваване в Сиан, Китай, през есента на 2011 година. По време на гостуването си там проф. Десислава Минчева е изнесла лекции и серия уъркшопове в Художествената академия в Сиан. Посетила е забележителностите на града, и много места извън него като Пекин, манастира Шаолин и будиските скални храмове в Лонгмен. Изложбата показва, макар и фрагментарно, впечатленията на един художник от този тъй необятен и впечатляващ свят.

"Имах представи – клишета и постепенно откривах, част по част, реалностите. Осъзнавам все още противоречията и всъщност – непознаваемостта на тази страна. Минало и настояще, тишина и многолюдност, религия, традиция, красота и в същото време – стремеж към новия вид цивилизация, глобализация и заличаване на границите между Изтока и Запада…
Всичко това е толкова трудно за дефиниране, че си заслужава да му посветиш много повече от 3 седмици. Почти съм сигурна, че ще го направя….доколкото мога да съм господар на желанията и съдбата си.
Очаквани и неочаквани гледки…
Повече носталгия по романтиката, отколкото автентичност. Следи от миналото, съхранени донякъде от настоящето. Агресивно сегашно, омекотено от традицията.
Китай е един културен феномен – енигматичен за европееца, по имперски впечатляващ и по източен маниер непроницаем.
Аз можех само да регистрирам различни негови страни. Сглобяването обаче на мозайката е почти непосилно за мене.
Не зная какво е Китай. Знам само, че искам да го видя пак!"
Десислава Минчева

Десислава Минчева е професор по рисуване в Националната художествена академия. Има над 35 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Автор е на книгата „39 съвременни български художници“.
В момента е и член на ИБ на СБХ, както и завеждащ ПР и международната дейност.

***

Япония отблизо в благотворителна фотоизложба

Сподели в: