"Откраднати разкази" – премиера-юбилей в Театър "Българска армия"

На 24 и 25 април, от 19.30 ч., в Театър "Българска армия", камерна сцена "Миракъл", ще се играе премиерно спектакъла "Открадни разкази" от Доналд Маргулис – за първи път на българска сцена.

Спектакълът е юбиеен, посветен на творчеството на режисьора Красимир Спасов и актрисата Меглена Караламбова.

"Откраднати разкази" от Доналд Маргулис – превод Харалампи Аничкин, постановка и музикално оформление – Красимир Спасов,  
сценография – Красимир Вълканов, костюми – Невена Белева.
Участват: Меглена Караламбова и  Кристияна Ценкова (гост)

По следите на откраднатите разкази
Сюжетът на тази история е хроника на период от живота на две жени, а отделните сцени са извадки от този период. Вирджиния Улф сполучливо бе нарекла подобни извадки „моменти на битието”.

Двете жени са писателки, а по-възрастната е и учителка на по-младата. Животът им, на който ще бъдем свидетели, е „събран” в рамките на шест години. Тези години пък са нещо като „голяма извадка” от живота на всяка една от тях.

Това е разказ за творческата природа на писателската професия, за самия акт на писането, за творческото въображение на писателя…
Това е разказ и за правилата на писателското творене, за професионалния морален кодекс на писателя.
Това е разказ за човешката и професионална самотност на твореца.
Това е разказ за отношенията на две  човешки същества, за душевната близост между тях, за чувствата, за обичта и болката, които изживяват и неизбежната раздяла, пред която се изправят, за  смъртта, с цялата й безапелационна императивност, която ще  почука на вратата на това малко човешко общежитие, за да се впише и тя в „живота-творба”, вълнуващо разказан в пиесата на Доналд Маргулис „Откраднати разкази ?”.                                  
Красимир Спасов

Сподели в: