„Откат” на Стайко Мурджев ще представи българската култура на "New Plays from Europe 2012"

Постановката „Откат” на Стайко Мурджев заминава във Висбаден, Германия, за да представи българската култура в десетото юбилейно издание на New Plays from Europe 2012 / Нови пиеси от Европа 2012.
Международното биенале, ежегодно събира на едно място най-ярките представители на европейската съвременна драматургия и театрална критика.

През 2012 г. организаторите на фестивала – Hessisches Staatstheater Висбаден, в сътрудничество с Staatstheater Майнц – са включили представители на повече от 40 страни, които ще бъдат оценявани от 10 членно жури оглавено от театралния критик Юрген Бергер (Süddeutsche Zeitung), журналиста Грете Гоце (Frankfurter Rundschau) и организаторката на международния форум за млади критици – Катрин Шмит (Katrine Schmitz).

Селектирана и поканена за участие между 376 други, България и Театър „Българска армия” ще представи наградената с „Аскеер” през 2010 пиеса на Захари КарабашлиевОткат”, постановка на отличения с „Икар” за „Изгряваща звезда” млад режисьор Стайко Мурджев, в изпълнение на актьорите Иван Радоев, Стефка Янорова, Ангел Генов, Анастасия Ингилизова, Милен Миланов, Мимоза Базова, Георги Новаков, Леонид Йовчев, Тигран Торосян, Веселин Анчев и Лидия Инджова.

Независимо от европейското си участие уникалният 11 дневен маратон на New Plays from Europe 2012 привлича вниманието на творци и продуценти от целия свят. Театър „Българска армия” възнамерява да се възползва от тази възможност, като представи своя съвременен спектакъл роден от срещата на двете корено противоположни личности – тази на автора и режисьора. Един модерен „Откат” във който страха, модата, генетиката, трагедията, драмата, конспирацията, демагогията, посредствеността, размисълът и творчеството си определят среща с постмодерното ни общество.

До дни ще бъде уточнена точната дата за участие на „Откат” в New Plays from Europe 2012 – дните между 14 и 24 юни. До тогава зрителите на Театър „Българска армия” и почитателите на съвременното българско изкуство ще могат да гледат спектакъла „Откат” и трупата на Театър „Българска армия” на 9 февруари (четвъртък), както и през месеците март, април, май и юни.

Илия Добрев навършва 70 години, 45 от които на сцена. Юбилеят на актьора ще бъде отбелязан на 22 февруари (сряда) с великолепната комедия на Камен ДоневКръщене”. Почитателите и приятелите му могат да се насладят на изпълнението му в спектакъла и в други три дати през февруари 3, 17, 28 февруари.

Спектаклите, с които Театър „Българска армия” Ви очаква в първата седмица на февруари:

30.01. понеделник
БЛАГОРОДНИЯТ ИСПАНЕЦ от Ст. Л. Костов
Гостува Театър „Мелпомена”

31.01. вторник
СЕГА ИЛИ НИКОГА от Валентин Красногоров

01.02. сряда
ГОЛЕМАНОВ от Ст. Л. Костов
Гостува Театър „Мелпомена”

02.02. четвъртък
КОЛКО Е ВАЖНО ДА БЪДЕШ СЕРИОЗЕН от Оскар Уайлд

03.02. петък
КРЪЩЕНЕ от Камен Донев

04.02. събота
КОМЕДИЯ НА СЛУГИТЕ – Спектактакъл на Теди Москов

05.02. неделя
ЧАЙКА от А. П. Чехов

Сподели в: