Отиде си писателката Вера Мутафчиева

Авторката на исторически романи, получилата научна степен академик – Вера Мутафчиева си отиде от този свят, след кратко боледуване. Писателката навърши преди няколко месеца 80 години.

Вера Мутафчиева е българска писателка и историк – османист. Завършва История в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1951 година, а от 1958 година, след защита на дисертацията й Феодалната рента в Османската империя XV-XVI век", е кандидат на историческите науки. От 1978 година Вера Мутафчиева е доктор на историческите науки.

В научната си дейност се занимава с малко изследвания период на османското владичество на Балканите и редица от тезите й противоречат на наложилото се схващане за тъмните времена на робството. По-известна обаче Вера Мутафчиева става с романите си и с оргиналния си стил.

Тя е автор на над 30 художествени книги, издадени у нас и в чужбина в многобройни тиражи. Сред по-известните ѝ произведения са: "Книга за Софроний", "Случаят Джем", "Летопис на смутното време", "Аз, Анна Комнина", "Предречено от Пагане".
Сценарист е на най-гледания филм в българската история – "Хан Аспарух".

Сподели в: