Отиде си д-р Петър Константинов – председател на "Мати Болгария"

На 12 юни 2011 г., след тежко боледуване почина пламенният родолюбец, яркият и неуморим общественик – председател на “Мати Болгария” и голям приятел на “Родолюбец”, писателят, ученият, лекарят, обаятелният човек и оратор проф. д-р Петър Константинов.

Вечна му памет! Дружество “Родолюбец” ще отбележи това скръбно събитие с некролог от името на признателните свои членове.

Поклонението и опелото ще се извършат на 17 юни 2011 г., петък, от 10.00 ч. в храма "Света Неделя", а погребението – от 13 ч. на Централни софийски гробища.

От ръководството на дружество “Родолюбец”

Председателят на дружество “Огнище” Георги Стоименов изпраща следната кратка информация за покойния:

Петър Константинов е роден на 1 август 1928 г. в Казанлък. Завършил е две висши образования – медицина и политическа икономия. Автор е на над 30 книги – романи, повести, разкази, художествена публицистика и изкуствознание, повечето издадени по няколко пъти.

Автор и на над 200 научни труда в областта на медицината, изкуството, политическата икономия и историята и над 2000 публикации в периодичния печат.

По-известни негови книги са "Предание от изчезналия град", "Хаджи Адем", "Ирмена", тетралогията "Синият аметист", "Светилници в утрото", "Сказание за долината на розите", "Вечният Бог", "Вдъхновението на едно столетие", "Старият Пловдив", "История на България с премълчавани исторически факти", "За и против националните интереси на България", "Завръщането на Прометей", "Съкровищата на България", "Съкровищата на Европа", "Съкровищата на света" и др.

Петър Константинов е един от основателите и председател на Общонародното сдружение "Мати Болгария" – първата общонародна организация след демократичните промени през 1989 г.

През последните 22 години той осъществи изключително активна дейност у нас и в чужбина за пробуждане, съхранение и разпространение на българския народен дух, народните традиции и историческата памет.
 
Като председател на Националния комитет за защита правата на българите извън сегашните граници на България и на Националния комитет за защита на историческата истина в България, той съдейства с подкрепата на широката общественост за формиране на истинско и действащо гражданско общество в страната ни.

На 21 февруари по време на посещение в САЩ професорът изпаднал в кома. Приет бил в критично състояние в нюйоркския спешен център "Елмхърст" с диагноза остра дихателна и бъбречна недостатъчност след тежка белодробна инфекция. Усложнение от свински грип, настъпило след пътуване до Мексико. Имало съмнение и за прекаран мозъчен инсулт.

След като излезе от кома, бе организирано пътуването му. В началото на май специален самолет на "Луфтханза" и правителственият фалкон върнаха писателя в България.

Синът на Петър Константинов д-р Константин Стоянов, който е кардиолог, зам.-началникът на реанимацията във ВМА доц. Николай Младенов и още един реаниматор, се грижиха за болния по пътя.

Петър Константинов заминал за Детройт през Ню Йорк на 7 февруари. Целта на пътуването му била да представи най-новия си роман "Разпятието" пред българи в САЩ и Мексико.

 

 

Сподели в: