Отделът на дявола

Динамично и интригуващо, авторът поднася на читателите познания за историята и културата на руския народ от Средновековието до наши дни, за да си изяснят до някаква степен причините за хаоса, който цари в днешна Русия. Монт

Руският романист и есеист, доктор на историческите науки Владимир Фьодоровски е бил дълги години културен аташе в посолството на СССР в Париж. Преводач е на Л. И. Брежнев, а по-късно – съветник на Михаил Горбачов и Борис Елцин. През 1995 година с личното разпореждане на Жак Ширак Фьодоровски получава френско гражданство. Оттогава той живее и твори във Франция. Издал е над 10 книги, които предизвикват изключителен обществен интерес и носят огромна популярност на автора.

“Отделът на дявола”:

Архивни документи и неизвестни досега разкази на очевидци ни потопяват в тайните на Кремъл. Авторът Владимир Фьодоровски прави дисекция на руската душа, за която от край време е характерен уклонът към ирационалното. Сред изобилието от пророци и секти, той подбира най-енигматичните личности от различни епохи. Тук е мистичния и кървав делириум на Иван Грозни, терзанията на Толстой и нарцисизмът на Брежнев. Тук е и параноичната мнителност на Сталин, и основаният от него таен Отдел на Дявола, чиято задача е да впрегне окултните сили за консолидация на тоталитарната система.
“Отделът на Дявола” рисува една правдива картина на някогашна и днешна Русия с нейните лъжепророци и истински магьосници.

Сподели в: