Отворено писмо от Шуменския театър „Васил Друмев“

Отворено писмо от Шуменския театър „Васил Друмев“

Голяма част от трупата на Шуменския театър „Васил Друмев“ настоя за свикване на общо събрание на Съюза на артистите. В Отворено писмо до медиите актьорите искат смяна на цялото ръководство на САБ, начело с председателя Христо Мутафчиев.
Позицията им е подписана от 12 от 16-те актьори от театъра.
Представяме ви пълния текст на писмото:
„С настоящото писмо, ние, актьори от ДКТ „Васил Друмев“, гр. Шумен, подкрепяме Отвореното писмо до медиите на Народен театър „Иван Вазов“ и Отвореното писмо на ДТ „Сава Огнянов“, Русе.
Заявяваме категоричната си позиция за свикване на извънредно Общо събрание на САБ за смяна на цялото ръководство с председател Христо Мутафчиев.
Подкрепяме колегите от театрите в Смолян, Враца, Кърджали и Благоевград в искането им да се спре с промените в Закона за закрила на българската култура, които водят само до обезличаване и осакатяване на малкото останали трупи в извънстоличните театри.
Ние сме за реформа, но сме категорично против провежданите в годините „реформи на парче“ в сферата на сценичните изкуства. Подкрепяме идеята за изработване на цялостна национална стратегия за култура.
Призоваваме Министерството на културата да направи необходимата реформа в сферата на сценичните изкуства след обстоен експертен анализ и обществен дебат, както и да настоява за заделяне на по-голям процент от държавния бюджет за българската култура.
Зад настоящото писмо в трупата на ДКТ „Васил Друмев“ застават:
Александра Михайлова
Валентин Ченков
Валери Зарков
Димитрия Милушева
Елена Атанасова
Кольо Стайков
Любен Попов
Мария Григорова
Миглена Стоева
Милен Димитров
Стефани Лечева
Цветана Стоянова
25.02.2016 г.
гр. Шумен“

Сподели в: