Отворено писмо от проф. Греди Асса

Отворено писмо от проф. Греди Асса до медиите

Уважаеми колеги,

Изненадващо се разделям с поста изпълнителен директор на Национален дарителски фонд "13 века България", който заемам за втори мандат от януари 2010 г. Решението за моето предсрочно освобождаване е взето в нарушение на Закона за Националния дарителски фонд "13 века България" и без обективна оценка на дейността на фонда през тези пет години. На 29 юли Министерски съвет гласува кадрова рокада, публикувана като Решение 584 на 31 юли 2015 г. От същия ден аз вече имах утвърдена Заповед (номер 52 от 18.06.20115 г.) за ползване на платен годишен отпуск до 10 август (включително).

Обстоятелствата ме принуждават да дам някои разяснения и да предложа кратка равносметка. На 22 юли бях повикан от висш служител на Министерството на културата и ми бе предадено, че Министърът на културата има друга визия за работата на фонда. Бях попитан дали "в обозримо бъдеще" ще си подам оставката, без да бъде фиксиран срок и без посочени конкретни мотиви. Отговорих, че бих го направил. Заемането на пост на всяка цена противоречи на етичните ми разбирания за екипно доверие и морал. Затова няма да оспорвам възникналия правен казус, въпреки че не съм освободен по нито една от хипотезите, които регламентират предсрочно прекратяване на мандата.

Вярвам, че управлението на фонда е мисия и имам самочувствието да я завещая.

През юни 2015 г. бе утвърдена кандидатурата на НДФ "13 века България" като асоциирана неправителствена организация към Организацията за образование, наука и култура на ОНН (ЮНЕСКО) за период от шест години.

Преди четири години бе учредена Националната награда за роман на годината "13 века България". Както съм имал повод да кажа, литературата като работа върху езика и мисленето има силата да "издърпа" концептуално другите изкуства и да придаде форма на обществените стремежи.

Подготвя се четвъртото издание на платформата за изява на работещи зад граница млади български художници "Толкова близо, толкова далече". Тя се осъществява с партньорството на Държавната агенция за българите в чужбина и с подкрепата на щедри представители на българското предприемачество.

В напреднал организационен стадий е мултимедийният проект, посветен на изключителния български композитор Панчо Владигеров. Този проект е втори в серията, чието начало бе поставено през януари 2014 г. с мултимедийната инсталация "Владимир Димитров-Майстора – Светлина и дух", която също бе реализирана с привличане на спонсорски средства.

В партньорство с Министерство на културата и Национален фонд "Култура" се осъществява издателски проект, озаглавен "Съвременно българско изкуство. Имена". Това са 100 двуезични монографии, от които досега са издадени 12 книги. Те представят живота и творчеството на изтъкнати български художници от всички области на визуалните изкуства и са написани от утвърдени изследователи.

През петте години и седем месеца на поста изпълнителен директор на НДФ "13 века България" съм се придържал към законите, работел съм добросъвестно, честно и прозрачно. Всяко мое решение, всяко мое действие, всеки мой подпис са обмислени, анализирани и съгласувани с решенията на Управителния съвет, в който изпълнителният директор няма глас.
Използвам случая да благодаря на всички представители на изпълнителната власт и на гражданската квота, които през годините участваха в заседанията на Управителния съвет. Тяхната подкрепа ми даде възможност да осъществя стратегически проекти, а интелектуалната им и управленска експертиза бе реален принос към цялостната дейност на фонда.

Изказвам своята дълбока благодарност на екипа на НДФ "13 века България" – малка, но динамична структура, отворена за иновациите и чувствителна към актуалните процеси. За мен бе чест да работим заедно.

Сърдечно благодаря на медийните ни партньори за добронамереното отразяване на големи и малки събития, свързани с НДФ "13 века България".

Искрено Ваш,
проф. Греди Асса

София, 11 август 2015 г.

Сподели в: