Отворено писмо за "Къщата с ягодите" на кандидати за поста "Кмет на София"

Отворено писмо

ДО БЪДЕЩИЯ СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

И ДО БЪДЕЩИЯ КМЕТ НА СОФИЯ

ОТ КАНДИДАТИ ЗА ПОСТА

КМЕТ НА СОФИЯ И ГРАЖДАНИ

КОПИЕ: г-н Вежди Рашидов, министър на културата

КОПИЕ: г-жа Даниела Джуркова, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство

Днес, 20 октомври 2015 г.,

Ние, кандидатите за поста кмет на София (по азбучен ред) Ангел Джамбазки, Иван Велков, Михаил Мирчев, дошли на среща пред “Къщата с ягодите” по покана на кандидата за кмет Виктор Лилов, заедно с голяма група граждани с различни политически ориентации заявяваме нашата голяма тревога от широко разпространената информация, че процедурата за събаряне на великолепния архитектурен паметник “Къщата с ягодите” е на практика почти приключила. Вярно е, че след събарянето на този прекрасен дом се предвижда “преизграждане”. Но тъкмо в него ние виждаме голяма опасност, защото от много примери от строителната практика в София се вижда, че чудесни сгради под предлог да бъдат “обновени” или вградени в нови постройки първо биват събаряни, а после така “преизградени”, че от автентичния им вид нищо не остава. Последен такъв пример е “вграждането” на Бирената фабрика в сградата на нов бизнес център. Всеки, който мине оттам, може да види, че от бившата Бирена фабрика всъщност нищо не е останало. Подобно е положението и с “вграждането” на старата сграда на Градската библиотека в корпуса на нов хотел. Дори при “преизграждането” на “Къщата с ягодите” да се запази фасадата й, няма никаква гаранция, че прекрасната вътрешна архитектура на тази възхитителна къща ще бъде запазена.

Затова ние се обръщаме към бъдещия кмет на София, който най-вероятно ще е някой от присъстващите тук кандидати, към бъдещия състав на СОС, който само след няколко дни софиянци ще изберат, незабавно след избирането си да преразгледат даденото разрешение за “събаряне и преизграждане” на “Къщата с ягодите”. То трябва да бъде заменено с разрешение само за укрепване и възстановяване на автентичния външен и вътрешен вид на сградата, защото както експертите твърдят, тя е здрава и няма нужда да бъде преизграждана, а само ремонтирана. Запазването на културното наследство на нашия град е основна грижа на нас и на политическите сили, които представляваме. То е дълг, който стои над партийните пристрастия и противоборства и затова ние, които сме конкуренти, сега сме тук заедно с призив да се спре разрушаването на този паметник на културата.

Този призив ние отправяме и към г-н Рашидов. Министерството на културата е длъжно да се намеси в този случай и да пресече некомпетентните частни ръце, които искат да разрушат “Къщата с ягодите”. Ние смятаме, че Националния институт за недвижимо културно наследство също трябва да се намеси и да подкрепи мнението на мнозинството от своите експерти, които са се изказали против събарянето.

София е нашият град.

Нека не допуснем още загрозяване и похабяване на културата му!

София, 20 октомври 2015 г.                                                                Подписали:

Сподели в: