Отворено писмо до Министъра на образованието Анелия Клисарова

Отворено писмо до До Г-жа Анелия Клисарова, Министър на образованието Комисията по образованието Депутатите в Парламента От Родителски комитет

В отвореното писмо апелираме за спиране на разглеждането на стария законопроект за образованието, който предизвиквайки много протести, оставки и дебати преди година, загуби доверието на гражданите и с основание не беше гласуван в предишното Народно събрание.

Съществуват предположения, че се работи по нов законопроект от управляващите партии. Ние смятаме, че ако това е истина, се „работи” напълно скрито от обществеността и от неправителствените организации, което дискредитира излизането на бял свят на подобен закон.

Нашето категорично мнение е, че в момент на политическа криза, нестабилно правителство и зараждащо се активно гражданско общество, което тепърва ще играе ключова роля при взимането на решения, (особено свързани с децата), е напълно неприемливо на дневен ред да излиза законопроект, който вече е загубил актуалността посредством решенията, които предлага.

Ако Министерството има желание да кооперира съвместно с гражданите – да работи заедно с тях, би следвало да преразгледа отношението си към отделните алтернативни и свободни форми на образование.

Би следвало да преразгледа изцяло стратегията и визията си за образованието, за да бъде тя актуална с времето – с настоящето, и да се превърне не в регулатор, а в гарант на правото на всеки да се образова.

С уважение: Петър Пеев

Сподели в: