Отворено писмо: Вегетарианството не е психично заболяване

Отворено писмо до медиите
от Българско вегетарианско общество
по повод твърдението, че вегетарианството е психично/хранително разстройство

Вегетарианството, веганството и суровоядството не са включени в Международната класификация на болестите (10-та ревизия) като психични и/или хранителни разстройства. Това се казва в писмо до Българското вегетарианско общество (БВО), подписано от д-р Михаил Околийски, управляващ офиса на Световната здравна организация (СЗО) в Република България.
 
БВО се свърза с него по повод многократно тиражираните твърдения от 2012-та година насам, включително и през януари 2016-та, в различни медии и информационни агенции, че вегетарианството е психично заболяване. Д-р Околийски подкрепя мнението си относно здравословността на безмесния начин на хранене чрез консултации с Регионалния съветник на СЗО по психично здраве, д-р Матиас Мюън и с програмния директор по проблемите на храненето на СЗО, д-р Жоао Бреда.
 
"Разчитаме на журналистическата етика на медиите, че ще отразят истината. Вегетарианството, веганството и в частност суровоядството са начин на живот, социално-отговорен избор. Не е лесно да промениш навиците си в името на кауза, в името на един по-осъзнат свят, с отношение към себе си, хората, природата, животните. Избор, който променя света около нас, с повече грижа за всяко лично действие. Вегетарианството не е просто хранене или диета, а осъзнато решение" – коментира Александра Вали, председател на БВО.
 
По данни на БВО към януари 2016 г. в България вегетарианците са около 300 000, в това число вегани и суровоядци. Има голяма вероятност тази цифра да е по-голяма, тъй като много хора не се припознават като вегетарианци, а като неконсумиращи месни продукти, допълват от Обществото.
 
Приложение:
Официалният отговор от Световната здравна организация

Сподели в: