Отбелязват Европейския ден на езиците в България на 30 септември

На 30 септември /неделя/,от 11 часа пред Народния театър „Иван Вазов“, ще можете да научите любимите си думи на някой чужд език, да разгадаете многоезичен ребус, да попълните диалози на 10 езика и да ги произнесете на сцената.

Тази година Мрежата на културните институти в Европейския съюз (ЕUNIC), представена от Австрийското посолство, Британски съвет, Чешкия културен център, Полския институт, Френския институт, Гьоте институт, Гръцката фондация за култура, Унгарския културен институт, Институт „Сервантес“, Образователния отдел при Посолство на Испания и Италианския културен институт, отбелязва за трети път Европейския ден на езиците заедно със своите пратньори от Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия, Руския културно-информационен център и Центъра за развитие на човешките ресурси. В инициативата участват общо 14 институции, които на 30 септември ще покажат пред Народния театър „Иван Вазов“ богатството на европейските езици с интересна програма на сцената и забавни езикови предизвикателства около нея.

Многоезичната игрословица предлага лесен и забавен начин да се научат интересни нови думи. От вас се иска само да ги откриете в ребуса, да познаете на какъв език са и какво означават. За тези, които искат да се научат да говорят, организаторите са подготвили диалози на 10 езика, в които да попълнят пропуснатите думи. Очакват ви също културни предизвикателства, с които ще трябва да се справите на английски, гръцки, испански, италиански, немски, полски, руски, унгарски, френски и чешки. Не сме забравили и полиглотите, за които има специална задача — многоезичен превод на крилата фраза за езиците.

За тези, които се справят успешно, са предвидени много награди, които ще бъдат теглени по веднъж на всеки час от 12 до 17 часа. Всички езикови игри, инструкциите за попълването им и информация за другите състезания са отпечатани в специални листовки, които ще намерите на всеки щанд.

Още много изненади ви очакват и на сцената. Не пропускайте възможността да видите представления на различни езици и да впечатлите публиката с артистичен прочит на попълнените в играта диалози. За вашето добро настроение ще се грижи актрисата Мая Бежанска.

Европейският ден на езиците – 26 септември, се чества от 2001 г. насам, след успешното провеждане на Европейската година на езиците от Съвета на Европа. Всяка година около тази дата се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа.

През 2012 г. Европейският ден на езиците се провежда с подкрепата на Столична община и Министерство на образованието, младежка и науката и с медийното партньорство на Българското национално радио.

Сподели в: