Отбелязваме Ден на българското кино с промо прожекции

В навечерието на 13 януари, официалният празник на българското кино и на всички хора, които участват в създаването на филмите у нас, представяме трите най-успешни творби, създадени в последните две години – Източни пиеси”, „Дзифт” и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Успехът се базира на следните показатели: участия на международни фестивали и награди, зрители в България от киноразпространение, продажби извън територията на България за кино и други форми на разпространение.

Трите филма могат да бъдат гледани в Дома на киното днес, на 13.01. на промоционални цени.

"Дзифт" – 12:15 часа,
"Източни пиеси" – 14:00 часа,
"Светът е голям" – 15:45 часа.

Постепенно София Филм Фест ще публикува информация за най-успешните филми на изминалото десетилетие, повечето от които ще бъдат представени на специални прожекции в рамките и след основните дати на предстоящия 14-и София Филм Фест.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов е най-мащабната българска продукция за последните 20 години, явявайки се копродукция на България, Германия, Унгария, Словения и с участието на Сърбия. Филмът, сниман в четири държави от международен творчески и технически екип, е получил подкрепата на 11 национални и паневропейски фонда и продължава да се радва на сериозен интерес от страна на публиката у нас, което е прецедент в българското киноразпространение в последните две десетилетия. „Светът е голям” е постоянно на екран в България от 65 седмици, като 43 седмици е в българския Топ 20; гледан е от близо 27 000 зрители у нас и досега е купен за разпространение от 23 държави на 4 континента.

 Филмът е българското предложение за „Оскар” за чуждоезичен филм за 2010 година.

Държави, в които „Светът е голям” е купен за киноразпространение: Германия, Словения, Унгария, Сърбия, Полша, Австрия, Швейцария, Румъния, Македония, Косово, Литва, Франция, Испания, Португалия, Израел, Тайван, Аржентина, Чили, Уругвай, Боливия.
Видео и ТV: Австралия и Корея.

Един от най-награждаваните и гледани български филми „Дзифт” започва успешния си път на Московския международен филмов фестивал през юни 2008 г. Програмният директор на фестивала – финландката Кирси Тикилайнен гледа филма в още незавършен вид по време на София Филм Фест и го кани в основната състезателна програма. В Москва „Дзифт” получава наградата „Сребърен Свети Георги” за режисура, след което заваляват покани от много престижни международни фестивали. Следват Торонто, Загреб, Севиля, Мар дел Плата, Санта Барбара, Истанбул, Сеул… – общо над 35 фестивала. Успешният фестивален живот на филма продължава – последната за сега награда е от Международния фестивал в Салерно, Италия, през ноември миналата година година.

В България „Дзифт” получава „Златна роза” за най-добър игрален филм на фестивала на българското кино във Варна, както и награди за мъжка роля, оператор и монтаж.  През лятото на 2009 г. филмът е фаворит и за наградите за българско филмово изкуство. “Дзифт” е и българското предложение за Оскар за 2009 г. Но най-големият успех на филма  е превръщането му в национален бокс офис хит с над 36 000 зрители – рекорд за България през последните 15 години.

През лятото на 2009 г. „Дзифт” излезе в киносалоните на Русия, а през есента го видя на кино и публиката в Гърция. Купен е още в Скандинавия, Турция и Германия. В САЩ и Канада престижната компания IFC Films го разпространява чрез платформата „видео он диманд”. Американски продуценти са заявили интерес за римейк.

Сподели в: