"Остров Крах" от Ина Вълчанова е най-добрият нов български роман

Остров Крах“ бе избран за най-добър нов български роман. Ръкописът спечели оспорваната надпревара в Деветото издание на литературния конкурс за непубликуван български роман „Развитие“. Автор на „Остров Крах“ е Ина Вълчанова. Победителката бе обявена вчера на официална церемония във Военния клуб.

Тази година в конкурса участваха рекордните 118 ръкописа, а номинирани за финалния етап бяха 7. Авторитетното жури в състав – председател проф. Ивайло Знеполски и членове писателят Георги Господинов и доц. Бойко Пенчев, се обедини около мнението, че това издание на конкурса показва, че у нас има „воля за роман“.

Над 80% от ръкописите в конкурса тази година са на нови, непознати автори. Журито отбеляза, че текстовете са на изключително високо ниво, с добър език и точно подбрани изразни средства, което е причината експертите да са оптимисти за бъдещето на българския роман.

„118 ръкописа са социологията на това, което се случва днес в българската литература“, каза Георги Господинов. „Новите автори са загърбили темата за прехода и се насочват към екзистенциални проблеми“, сподели председателят на журито проф. Ивайло Знеполски.

Журито представи и основните тенденции в българската модерна литература, очертали се от ръкописите тази година:

• българският роман се връща към мярата на човешкото;
• наблюдава се тенденция за писане в жанровото течение „трилър“, като често срещана е темата за „края на света“;
• романите се отличават с високо ниво на езика и силна игра на въображение.

Ръкописът победител „Остров Крах“ е третият роман на Ина Вълчанова. Авторката стана популярна с романа си „Потъването на Созопол“, който беше филмиран през 2014 г. Ина Вълчанова получи кристалната статуетка на конкурса, парична награда в размер на 7000 лв. и – разбира се – издаване на романа на българския пазар. По препоръка на журито тази година ще бъде издаден още един от номинираните романи – „Светата Кръв“ на Антон Баев.

На официалната церемония присъстваха всички номинирани автори. Те изразиха благодарността си към Корпорация „Развитие“, организатор на конкурса, и споделиха, че с нетърпение очакват следващото издание на конкурса. То ще бъде 10-о поредно, а конкурсът предстои да отбележи и 20-годишнина от създаването си.

За Националния литературен конкурс „Развитие“:

Националният конкурс „Развитие“ е изключителна възможност както за младите български таланти да бъдат забелязани от широката публика, така и за доказани имена от писателската общност техни ръкописи да бъдат издадени и да придобият широка популярност. Конкурсът съществува от 1996 г. насам.

В неговото жури са били авторитети като Блага Димитрова, проф. Тончо Жечев, проф. Боян Биолчев, проф. Ивайло Знеполски, проф. Валери Стефанов, Алек Попов. Конкурсът е причина творби като „Естествен роман“ на Георги Господинов и „Майките“ на Теодора Димова да бъдат издадени за първи път. Сред носителите на наградата са и Владимир Зарев, Димитър Бочев, Здравка Евтимова, Петър Чухов, Христо Карастоянов и др.

Сподели в: