„Островът на безкрайната любов” на кубинската писателка Дайна Чавиано

Романът „Островът на безкрайната любов” на кубинската писателка Дайна Чавиано (смятана за една от трите най-влиятелни испаноезични писателки в областта на фантастиката) е смес от история, фантастика и окултизъм с любовна нишка, разбира се. Написан е през 2006 г., а правата за превод вече са продадени в 25 страни (най-превежданият кубински роман). На английски излиза през 2008 г. и вече се изучава в някои американски университети (авторката живее в САЩ от 90-те години).

Сюжетът е съставен от две паралелни линии: едната в наше време, а другата в средата на ХІХ в. В наши дни млада журналистка (Сесилия) тръгва по следите на къща фантом в Маями, чиито обитатели сякаш крият нещо мистериозно. В същото време се заплита една мистично-романтична история в три други точки на света (в Западна Африка, Китай – Кантон и Испания – Куенка) и в друго време (средата на ХІХ в.). Намесват се божества и демони на любовта, видими само за жените. Историята става много заплетена, но не трудна за проследяване. Нещата от миналото се разказват на Сесилия от непозната жена (Амалия), която всяка вечер идва в един бар и очаква неизвестен посетител. Наред с всичко тайнствено и фантастично се обсъждат и много близки и истински неща от живота – познати и непознати, отнасящи се до кубинците, затворени на своя остров и до тези, които са успели да се измъкнат в САЩ.

Езикът и стилът на Дайна Чавиано е ясен и лек за четене (за това очевидно допринася и добрият превод на английски) – не случайно писателката получава няколко награди за творчеството си (включително и за този роман).

Даина Чавиано е носителка на множество награди за испаноезичните си романи. Печели престижния приз „Азорин” в категория най-добър роман с „Мъжът, жената и желанието”. Романът „Островът на вечната любов” печели първа награда на Florida Book Award в категория за най-добра испаноезична книга, а освен това е издаван на повече от 25 езика, което го прави най-превеждана книга на кубински автор. Родена в Хавана, Чавиано живее в Маями от 1991 година.

ИК Сиела

Корична цена: 15 лева

Сподели в: