Особен поглед към киното: "Кейк" с Дженифър Анистън

На 20 юни от 10:00 ч. в Регионална библиотека "Пенчо Славейков", Варна, ще се състои юнската кинолектория с театралния критик и режисьор Елица Матеева. Като модератор и водещ тя ще представи филма "Кейк", след което ще протече и самата прожекция. Вход свободен.

Елица ще запознае публиката с творческия път на актрисата Дженифър Анистън, а прожекцията, която за първи път ще бъде представена пред  широка аудитория е номинираният за Златен глобус  (главна женска роля за Анистън) „Кейк“ от 2014.

Дженифър Анистън е родена на 11 февруари 1969 г. в Шърман Оукс, район на Лос Анджелис. Баща ѝ, гъркът Янис Анастасакис (Джон Анистън), е актьор, известен с ролята си в сапунения сериал „Дните на нашия живот“. Той сменя гръцкото си име Анастасакис на по-американски звучащото Анистън. След година, прекарана в Гърция, семейството се връща в САЩ и се установява в Ню Йорк, където баща ѝ печели роля в сапунения сериал „Love of Life“ и по-късно в „Search for Tomorrow“. През 1985 семейството се премества в Лос Анджелис, където баща ѝ вече се снима в „Дните на нашия живот“.

Дженифър Анистън се е снимала в над 50 игрални филма и телевизионни поредици, най-известната от които е „Приятели“. Продуцентите искат да я ангажират за ролята на Моника Гелър, но тя ги убеждава да я вземат за тази на Рейчъл Грийн. Благодарение на ролята си на Рейчъл, тя си спечелва световна слава. На 29 юли 2000 г. се омъжва за секссимвола Брад Пит, с когото се разделят в началото на 2005 г. Има шест номинации за престижната телевизионна награда „Еми“ през периода 2000–2009 г., като печели единствено тази през 2002 г. През 2003 г. печели и „Златен глобус“ за ролята си на Рейчъл в ситуационната комедия „Приятели“.

Неотстъпваща по сила на въздействие е и мексиканската актриса и режисьорка Адрина Бараза (Силвана). Номинациите на критиката и „Златният глобус” се изплъзнаха на Анистън за ролята й в „Кейк”, но пък Анистън заслужава статуетката, защото показва истинската си мощ – разтърсваща, непредсказуема, без излишни жестове, изтрила клишето на романтична празноглавка. Първият фестивален показ на „Кейк” бе през есента на 2014 в Торонто, а филмът официално започва своето разпространение в Америка на 23 януари 2015.

 Заснетият край Игъл Рок, Калифорния „Кейк” е носител на наградата за филм на годината на сп. „Пийпъл”- за най-добра актриса (Дженифър Анистън), фестивалът в Санта Барбара също награди актрисата. Нискобюджетната драма е чудата история, която ни дарява с любов и ни подсказва, че никога не е късно да си простиш провалите и да се научиш на търпение. А когато Дженифър почука на вратата ви с шоколадова торта, направена от тийнейджърка-автостопаджийка, със сигурност ще ви се случи нещо неочаквано.

Елица Матеева – организатор на лаборатория за знания за кино, литература и музика

Сподели в: