Осми Джаз Плюс Фестивал

Осмото издание на "Джаз Плюс Фестивал" ще акцентира върху серия концерти на малки формации – соло, дует, трио и квартет, както и един биг бенд. Фестивалът се открива на 24 октомври и продължава до 5 декември на сцената на Sofia Live Club, а гостуващите артисти са от Аржентина, Франция, Германия, Великобритания, Дания, Швеция, Мали, Корея и Бразилия.

Предфестивалната програма започна на 4 октомври с "най-съблазнителната електротанго група" – Тангето, както ги определя Los Angeles Times. Наричат ги пионери сред пионерите в смесването на танго и електронна музика. През 10-годишната си кариера групата неведнъж пренаписва самата концепция за електротанго, добавяйки елементи от традиционнoто танго и джаза, южноамерикански влияния и разтърсващи бийтове. Впечатляващата им биография включва концертни дискове, турнета в над 20 страни и 150 града в цял свят, музика за филми, две номинации за Грами и много отличия, сред които и най-влиятелния аржентински музикален приз – наградата Гардел.

Същинското начало на осмия Джаз Плюс фестивал постави концертът на 24 октомври на триото на Якоб Бро. Роденият в Копенхаген музикант ще гостува у нас с последния си проект (в компанията на басиста Томас Морган и барабаниста Йон Кристенсен), представен за първи път това лято на Джаз фестивала в датската столица.

Втората фестивална вечер ще бъде на 29 октомври с изявата на биг бенда Backyard Jazz Orchestra. В проекта са замесени Шулце и неговият дългогодишен музикален партньор – саксофонистът Петер Евалд. Двамата се вдъхновяват от балканската традиция след тяхно посещение в страните от Югоизточна Европа, където намират поле за сътрудничество с местни музиканти.

Вокалният акцент в програмата на Джаз Плюс е на 7 ноември, когато на сцената ще излязат китаристът Улф Вакениус (познат на българската публика от гостуването му през 2007) и корейската певица Юн Сун На, за чиито талант се сипят безброй суперлативи. Впрочем, просто чуйте нейната интерпретация на Enter Sandman на Metallica:

Кулминацията на тазгодишната програма са двата последователни концерта на 4 и 5 декември – първият на африканското трио на Антонио Форчоне, а вторият на виртуозния контрабасист Рено Гарсия-Фонс.

Билети за Джаз Плюс Фестивал се продават в "Дюкян меломан", в търговските вериги "Пикадили", "Техномаркет", "Ориндж", "Фотосинтезис", както и в мрежата на TicketPlus.bg. Билетите за отделните концерти са от 15 до 30 лева.

Сподели в: