Оскарите се пренасят в София

Оскарите се пренасят в София. Разбира се, символично, чрез прожекциите на номинираните филми за Оскар 2014. В Дома на киното от 24-ти януари до самата церемония на 2-ри март киноманите ще имат възможност да изживеят надпреварата за отличията на Американската филмова академия.

С най-много номинации е „Американска схема”. Филмът разказва за измамник принуден да сътрудничи на ФБР в разкриването на корупционни схеми в конгреса на САЩ. Скандалната тема е интерпретирана от режисьора Дейвид О. Ръсел, за когото това е трето участие в надпреварата. Филмът е номиниран в категориите: най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, актьор в главна роля, актриса в главна роля, актьор в поддържаща роля, актриса в поддържаща роля, монтаж, костюми.

Вълкът от Уолстрийт” се състезава за най-добър филм, режисура, адаптиран сценарий, актьор в главна роля, актьор в поддържаща роля. В този напрегнат трилър Мартин Скорсезе ни среща с брокер от Уолстрийт, отдал се на измами и разгулен живот – в ролята Леонардо ди Каприо.

Гравитация” е неочакваният фаворит. Автор е мексиканският режисьор Алфонсо Куарон, известен е със смели филми, вглеждащи се в дълбините на човешката душа. „Гравитация“ представлява минималистичен разказ за инцидент по време на космическа мисия, който сблъсква главната героиня – в ролята Сандра Бълок – с най-големите ѝ страхове. Филмът успешно използва ЗD-технологията, за да направи зрителите съпричастни на духовното пътуване на героинята. Номиниран за: най-добър филм, режисура, актриса в главна роля, операторско майсторство, монтаж, оригинална музика.

Син жасмин” на Уди Алън е кандидат за титлите най-добър оригинален сценарий, актриса в главна роля, актриса в поддържаща роля. И този път Алън ни среща с невротично-комичен протагонист – в ролята Кейт Бланшет, която се въплъщава в дама от висшето общество, разорена след като съпругът ѝ е уличен във финансови измами. Познавачите на филмовите и театрални класики ще открият прилики с „Трамвай желание“ по Тенеси Уилямс.

Истинският Люин Дейвис” е силен претендент в категориите операторско майсторство и звук. Режисиран от ексцентричните братя Коен, филмът следва млад певец, който се бори да пробие на фолк-сцената в Гринуич Вилидж в началото на 60-те години. Докато студените ветрове брулят нюйоркските улици, Дейвис разбира, че той самият е най-голямата пречка по собствения си трънлив път към успеха. Филмът бе отличен с Голямата награда на журито в Кан.

Тя“ е последният филм на Спайк Джоунз, познат с „Да бъдеш Джон Малкович“ и „Адаптация“. С номинации за най-добър филм, сценарий и музика. Хоакин Финикс е в ролята на самотен мъж, който попада в нездрава връзка с компютърна операционна система, предназначена, да откликва на индивидуалните нужди от общуване на всеки потребител.

Филомена” по собственото име на героинята, разказва за опитите ѝ да открие даденото си за осиновяване преди тридесет години дете. Режисьор е британецът Стивън Фриърс. Филмът ще се съревновава за титлата най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий, най-добра актриса в главна роля и музика.

У дома през август“ на режисьора Джон Уелс дотася номинация за най-добра главна роля на Мерил Стрийп, с което тя чупи рекорда за брой номинирания и за поддържаща роля на Джулия Робърт. В този филм силните жени от една фамилия се връщат у дома, извикани от семейна криза, за да се сблъскат с още по-силната си майка в поредица от трагикомични ситуации.

Очаквайте още заглавия.

Сподели в: