Освещаване на храм Свети Георги Победоносец

На 23.09.2007 г. от 10:30 ч. ще се проведе тържествена церемония за освещаването на възстановения християнски храм „Свети Георги Победоносец”, разположен сред средновековната крепост Русокастрон.

По време на освещаването, в специално изградена крипта до църквата, ще бъде извършено препогребване на костите, открити в средновековния некропол, и заупокойна молитва. Това е естествен завършек на двегодишните усилия на Община Камено, Фондация „Русокастрон” и Регионалния Бургаски музей за съхраняване на тази светиня на славното историческо минало на нашия край.

"С голяма гордост можем да се похвалим, че открихме за хората древните културни напластявания на Червената крепост от тракийската древност /ІІ хил. преди Христа/, ранно-християнската епоха /V – VІІ в./ и съзидателното време на Първото и Второто Българско царство. Този национален исторически паметник е вече отворен за туристически посещения и придобива известност в България и чужбина.",изразиха радостта си Ангел Станков,председател на фондация „Русокастрон”, Димитър Которов,кмет на Община Камено и н.с. Цоня Дражева, Директор на регионален бургаски музей.

Тържествената церемония по освещаването ще бъде извършена от Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоаникий.

Сподели в: