„Орфей” на Монтеверди в Салон за музика и рефлексии

На 20 февруари (сряда) 2008 Салон за музика и рефлексии („Отвъд алеятА На таванА”, ул. „Будапеща” № 31) с Илия Граматиков и Николай Колев представя  от 18:30 ч. „Орфей” на Монтеверди.

С поредното издание на Салона за музика и рефлексии продължава представянето на авангардни постановки на музикално-сценични творби. Отново в центъра на рефлексиите е „музикална версия” на мит – „Орфей” на Клаудио Монтеверди (третата от над 60-те до наши дни!). Постановката на диригента Рене Якобс и с хореографията на Триша Браун напомня за събитийността и проблематичността на жанровия хибрид, създаден на границата на късния музикален ренесанс и бароковата практика в изкуството.

В отказ от еволюционистките теории за развитието на жанрове/форми/естетики на изкуството, ще се възползваме от „операта”, за да говорим за музикалното „рисуване с думи” („живописта за слуха”) или мадригализма, музикалната реторика, теорията на афектите, различните музикално-изпълнителски стилове, прото-формите на музикално-сценичните жанрове, въобразената Античност, въобразения Ренесанс…
… А за изплашилите се от обещаното теоретизиране – големи откъси от „приказката в музика”, разказана от Монтеверди в началото на XVII век.
 
Салонът се осъществява с любезното съдействие на Франкофонски клуб за развитие.
Съобразно добрия тон и комфорта на гостите и водещите, входът на Салона ще бъде затворен в 18:45 часа.

Сподели в: