Орфей и Евридика оживяват във филма Moon Lake

Първият игрален пълнометражен филм на театралния режисьор Иван Станев Moon Lake, ще  бъде представен в три премиерни прожекции по време на тазгодишната Киномания, на 27, 29 и 30 ноември.

Познат на българската публика като театрален авангардист Иван Станев вече има два  видео/арт  проекта –  „Вилата на мистериите” и „Луксор Лас Вегас”. Благодарение на подкрепата от Делта Ентъртейнмънт, в лицето на Донка Ангелова, Иван Станев предприема заснемането на филма Moon Lake  през лятото на 2007 година в района на Камен Бряг, Тюленово и Шабла с голям екип от художници, философи, класически и съвременни музиканти и млади изпълнители, избрани на специален кастинг.
Около древната митологична двойка – Орфей и Евридика и тяхното лутане из един отиващ си свят е положена и основната идея на филма.

Още през 2003 година Иван Станев заснема разбилия се край Варна  танкер с името Moon Lake. Той проследява разрязването на кораба, първоначално от няколко души, а впоследствие само от един човек – оксиженистът Иван Иванов. Част от този филмов материал присъства и в настоящия филм – Moon Lake, а Иван Иванов е един от участниците.
За повече от 40 дни по време на снимките  е постигнато едно особено общо живеене на екипа, нещо средно между елитно килийно училище и артистична комуна, потърсила убежище в пещерите на Яйлата. В началото на 2008 година филмът окончателно е завършен, а цялата постпродукция е осъществена в Берлин.

Освен режисьор Иван Станев е и сценарист на Moon Lake, създател на идейното тяло зад филмовия материал. Зад камерата е българският оператор Стефан Иванов – работил за много чуждестранни продукции като „Версенженториск” и „ Марион Бридж” ( най-добър игрален филм на фестивала в Торонто през 2002), както и познатите филми – „Приятелите на Емилия” и „ Любовното лято на един льохман” на Людмил Тодоров. Създател на музиката е Себастиан Майснер – добре познат в Европа мултимедиен артист – работещ компилирайки форми на видео арта, фотографията и музиката. Името на  Ремко Шурбиерс стои зад монтажа на Moon Lake, а през останолото време той се занимава с фотография и електронна музика. Ремко Шурбиерс ще бъде един от гостите на премиерата на филма, в рамките на Киномания 2009.

Премиерата  на Moon Lake (  27.11 – 18.30 часа, кино Люмиер) ще породи около себе си няколко различни събития: представяне на сборника с текстове посветени на филма Moon Lake, както и на поемата Moon Lake на Иван Станев, а след премиерата концерт с част от музикантите, участвали във филма – Арабел Караян, Росен Захариев и Георги Дончев в първа студио на БНР.
Преди последната прожекция на Moon Lake в рамките на Киномания 2009, ще бъде открита и дискусия около филма в Литературната сцена на ТР Сфумато на 30.11.2009.

Moon Lake ще бъде разпространяван по кината в София и страната през февруари 2010.

Иван Станев е роден през 1959г.  в град Варна. Завършва немска езикова гимназия. Учи театрална режисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство, както и философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Основава експериментална театрална група, което предизвиква остри конфликти  с цензурата в България. Поради забрана да работи като театрален режисьор, започва да превежда Адорно и Хайнер Мюлер, и да пише пиеси, поеми и есета, които биват издадени много по-късно.
През 1988г. е поканен да представи творбата си „Раната Войцек“ на театрален фестивал в Западен Берлин и не се връща обратно в България.
Започва да пише на немски и да поставя пиесите си в редица театри в Германия. Поради растящия си интерес към визуалните изкуства, режисира и продуцира два експериментални видеофилма: „ Вилата на мистериите”  и  „Луксор Лас Вегас”.

***
Кои са най-добрите бг късометражни филми 

Сподели в: