„Орфеева песен” – изложба живопис на Румен Малчев

„Орфеева песен”

Румен Малчев
живопис
от 29.01. до 15.02.2013г.

Галерия Арте представя за шести пореден път живописните платна на Румен Малчев. Картини изпълнени с чудновати герои, позабравени типажи, вълшебни сюжети, оригинален рисунък и топли, неповторими багри. Добре дошли в необичайния свят на този самобитен творец, дълбоко свързан с българските корени, предаващ българските традиции. Галерия Арте организира настоящата изложба, защото смята че нашия фолклор, във всичките му разновидности и цялото му богатство е пътя за кандидатстване на София за културна столица на Европа.

Румен Малчев е роден в Ямбол през 1970 година. Завършва Средно специално художествено училище за изящни изкуства “Илия Петров” в гр. София. За своя безспорен талант той получава специална стипендия за особено дарование на Съюза на българските художници. Носител е на Награда за млад автор.

„За особняк не се мисли. Не е чувал хората, с които разговаря да го наричат така. Приема, че картините му, бъбриви и любопитни, го представят като малко мечтателен, малко останал в детството си, малко отдалечен в своето общуване със света на чудноватите предмети и образи.
В картините му фантастичните истории се разливат като вълни, оттук та до хоризонта. Вертикалната структура на разказа прехвърля зрителя от ниското към високото, докато го изведете до сами небето, в повечето случай чисто и ярко като финал на вълшебна приказка.
…Всъщност картните на Румен Малчев нямат нужда от допълнително авторско обяснение. Те са учудващо самостоятелни и изненадващо настоятелни сами да представят себе си. Изпълнени с пулсиращ свят от митични, фантастични и съвсем реални обекти те присъстват настоятелно и уверено. И дори малко наперено.”

изкуствовед Ивана Мурджева

Сподели в: