„Орландо“ – едно от най-енигматичните произведения на Вирджиния Улф

На 22 април излиза „Орландо“ – едно от най-енигматичните произведения на Вирджиния Улф, екранизирано през 1993 г. под режисурата на Сали Потър (филмът е носител на 25 фестивални отличия).

„Орландо“ (превод: Иглика Василева, стр. 256, цена: 14 лв.) представлява харизматична симбиоза между любовно писмо и биографичен очерк, който авторката посвещава на скандалната си бисексуална приятелка Вита Саквил-Уест. Младият поет Орландо сменя пола и личността си като хамелеон и след близо четиристотин години на удивителни метаморфози се превръща в лейди Орландо – почтена съпруга и майка. Искрящото въображение на Улф изгражда панорамна визия за три епохи, а резултатът е творба, която зашеметява със своята дързост и ексцентричност.

Родена през 1882 г. в Лондон, Вирджиния Улф е една от най-видните фигури в историята на литературния модернизъм. Между двете световни войни тя се подвизава в средите на лондонското литературно общество като член на влиятелния интелектуален кръг Блумсбъри. Автор на психологически необозрими романи, разкази и есета, Улф е изкусна в употребата на повествователната техника поток на съзнанието – запазената марка на литературата от началото на 20 век. Сред най-ярките творби на писателката са „Мисис Далауей“ и „Към фара“, и двете издадени от „Колибри“, както и монографичното есе „Собствена стая“.


Книгата

Bирджиния Улф посвещава „Орландо“ на своята приятелка Вита Саквил-Уест – ексцентричната, харизматична и демонстративно бисексуална аристократка, по която е била романтично увлечена известно време. Романът представлява фантастичната биография на младия шестнайсетгодишен поет Орландо от двора на кралица Елизабет I, който като хамелеон си сменя пола и личността и от мъж през XVI век, след близо 400 години на чудновати метаморфози, през 1928 г. се превръща в лейди Орландо – почтена съпруга и майка. Отчасти любовно писмо до Вита Саквил-Уест, отчасти опит за нов вид биография, тук Вирджиния Улф развихря дръзкото си поетическо въображение на тема любов, превратности, история, творчество и с искрящо от остроумие перо ни представя пищна панорама на три епохи – плодовития и разпътен век на елизабетинци, подредения и свръхрационален осемнайсети век и сладникаво-сантименталната викторианска епоха, като същевременно разбулва и техните вечно премълчавани истини. Написана по един удивително лек и забавен начин, „Орландо“ е най- четивната и най-четената книга на Вирджиния Улф, претърпяла нечувани за времето си тиражи в Англия и Америка.


Авторът

Вирджиния Улф (1882 – 1941), родена Аделайн Вирджиния Стивън (на английски Virginia Woolf, Adeline Virginia Stephen) е британска романистка и есеистка, която заради репутацията си е смятана за една от най-изтъкнатите фигури в модернистката литература на 20 век. Между Първата и Втората световни войни Улф е значителна фигура в лондонското литературно общество и член на кръга Блумсбъри. Между най-известните й творби са романите „Госпожа Далауей“, „Към фара“ и „Орландо“, както и монографичното есе „Собствена стая“ със знаменитата сентенция „една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза“.

Сподели в: