Оркестър Карандила“ ще свири в София“

На 12 април 2008 г. от 19.30 часа в Софийска градска художествена галерия ще е концертът на  Духовия оркестър "Карандила".

"Карандила" може да се определи като най-иновативния духов оркестър в България, а може би дори и в цялата южна част на Балканите. Единадесетте ромски музиканти обогатяват “великолепната смесица от ориенталски кючек, българска народна музика и типичното за ромската музика заиграване с всичко, което разгорещява и “удря” в краката – от салса до индийски боливуд-груув, джаз и блус-елементи” (Рихард Шуберт). “Винаги искаме да правим нещо ново, което да не звучи като закостеняла традиция”, казва водачът на оркестъра Ангел Тичалиев.

От 1994 г., когато оркестър “Карандила” започва своята активна концертна дейност, изпълнителите успяха да се превърнат в истински музикални класици на Сливен,  записвайки съвместни участия с Горан Брегович и Милчо Левиев, Биг Джон, Селиа Мара, I-Wolf и мн.др. През 2002 – 2003 г. получават ангажимент за участие в продукцията на Виенската Фолксопера „Графиня Марица“ на Имре Калман – под режисурата на Вера Немирова. През 2006 г. групата стана първата българска формация с едномесечно промоционално европейско турне, посветено на издадения същатата година албум „Cyclops Camel”. През 2007 музикантите участваха в поредица от концерти по течението на река Дунав, организирани от популярния австрийски музикант Хуберт фон Гойсерн  по  проект в рамките на “Линц `2009 – културна столица на Европа”. По-късно същата година имаха и турне в България заедно с немската брас-формация Mardi Gras.BB, организирано съвместно с Гьоте Институт и мн др.

На концерта в София ще бъде представена и  детската формация Карандила Джуниър Бенд.

На 17 април 2008 г. във Виена "Карандила" ще открие фестивала Balkan Fever` 2008.

Сподели в: