Оркестърът на Класик ФМ радио открива „Европейски културни дни“ във Франкфурт

Елитният състав ще изнесе два концерта в престижната зала на Alte Oper в рамките на инициативата на Европейската централна банка и БНБ

Оркестърът на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров ще изнесе тържествен концерт за откриването на фестивала „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ (EUROPEAN CULTURAL DAYS) във Франкфурт на Майн. Събитието се организира от Европейската централна банка (ECB) в сътрудничество с Българската народна банка. Инициативата „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ се провежда от 2003 година насам, като всяка година акцентът е поставен върху културата на различна страна от Европейския съюз.

На 15 октомври Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи българската музикална култура на една от най-престижните немски сцени за класическа музика – голямата зала на Alte Oper, Франкфурт. Солисти в концерта ще бъдат забележителното българско мецосопрано Надя Кръстева и брилянтният пианист Людмил Ангелов.

В програмата са включени емблематични творби от българската музикална класика – Рапсодия „Вардар“ и Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров, Ръченица из сюитата „Тракийски танци“ от Петко Стайнов, ария из операта „Момчил“ от Любомир Пипков, песента „Синеоката“ от Г. Златев-Черкин. Надя Кръстева ще изпълни и още няколко представителни арии от своя репертоар из оперите „Андре Шение“, „Адриана Лекуврьор“, „Кармен“ и оперетата „Прилепът“.

На 18 октомври Оркестърът на Класик ФМ радио ще изнесе втори концерт в рамките на „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“, отново под диригентството на Григор Паликаров. Ще бъдат представени младите български таланти Елин Колев (цигулка), Лора Маркова (цигулка) и Виктория Василенко (пиано). Събитието ще бъде в Mozartsaal на Alte Oper, Франкфурт. Двата концерта на оркестъра на Класик ФМ радио, както и два джаз-концерта, включени в програмата на „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ през ноември, се организират от екипа на музикална агенция „Кантус Фирмус“, която през последните години осъществи някои от най-значимите събития с класическа музика в България, като концертите на Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Шломо Минц, Миша Майски, Гидон Кремер и др.  

В рамките на „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ вече повече от 10 години се представят разнообразни жанрове и форми от културния живот на съответната нация – класическа музика, танц, театър, литература, история и др., които стават част от най-интересните културни прояви във Франкфурт.

До момента в „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“ са участвали Португалия (2003), Полша (2004), Унгария (2005), Австрия (2006), Гърция (2007), Европейски съюз (2008) Румъния (2009), Холандия (2010), Италия (2011), Франция (2012) и Латвия (2013). Тазгодишното издание, посветено на националната ни култура е под надслов „Пъстроцветната България“, и ще продължи до 12 декември. В  програмата са включени още изяви на Детския хор на Българското национално радио, Столичния куклен театър, формация „Драгостин Фолк Национал“ с диригент Стефан Драгостинов, трупата на Нешка Робева със спектакъла „Мистерията Еньовден“, джаз музикантите Ангел Заберски, Васил Петров, Стоян Янкулов, Михаил Йосифов, историческа лекция за тракийската цивилизация и много други събития.

Оркестърът на Класик ФМ радио, който през изминалия сезон изнесе няколко запомнящи се концерта, сред които изявите със световни артисти като Пинкас Цукерман, Енио Мориконе, а наскоро и с Андреа Бочели, вече започна подготовката си за значимото събитие в Германия. Софийската публика също ще има възможност да чуе програмата за откриването на „ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРНИ ДНИ“. Концертът ще бъде представен и в София на 13 октомври в зала „България“ – ден преди заминаването на оркестъра за Германия.

За участниците в „Европейски културни дни“

Надя Кръстева:
Родена в София, Надя Кръстева завършва НМУ “Л. Пипков” и НМА “П. Владигеров”. През 2002 година се присъединява към ансамбъла на Виенската държавна опера. Там тя дебютира с ролята на Фенена от операта "Набуко" от Верди и бързо се превръща в един от водещите мецосопрани в театъра. Впоследствие Надя Кръстева изпълнява повече от 30 роли на сцената на Виенската опера и участва в 10 премиери с роли като Кармен, Еболи, Адалджиза, Леонор де Гузман, Сара, Мария Джезуалдо, Прециозила, Улрика, Жулиета, Марина Мнишек, Олга, Полин/Дафнис, Мадалена, Сузуки и др. Една от коронните си роли – Кармен от едноименната опера на Бизе Надя Кръстева е пяла също в Арена ди Верона, Lyric Opera – Чикаго, Болшой театър, Deutsche Oper – Берлин, De Nederlandse Opera, Open-air festival – Санкт Маргаретен и др. През този сезон тя ще дебютира в Метрополитън опера – Ню Йорк в операта „Дон Карлос“ от Верди.

Людмил Ангелов:
Роден във Варна, Людмил Ангелов завършва НМА “Панчо Владигеров” в София. Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Хонг Конг, Корея и Тайван, пианистът е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е солирал с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри, под диригентството на музиканти от ранга на Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жoзeп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия Асeнсио, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Росен Миланов и др. Пианистът има записи за RСА, Gega new, France Classique, Pentatone, Danacord. Изпълненията му се излъчват от радио и телевизионни канали в България, Франция, Великобритания, Испания, Полша, Унгария, САЩ, Аржентина и Корея. Компактдискът му „Ронда и Вариации на Шопен“ е награден от Международния Шопенов институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”.
От сезон 2011-2012 Л. Ангелов е почетен професор в Нов български университет.

Елин Колев:
Елин Колев (род. 1996) започва своето образование по цигулка на 5-годишна възраст. От 2010 г. гой е приет за студент в Университета за музика в Карлсруе при проф. Йозеф Рисин. Той изнася много концерти в област Саксония, както и в Бранденбург, Бавария, Тюрингия, Баден-Вюртемберг, а също в Италия и Австрия. На 12-годишна възраст, цигуларят осъществява своя дебют в „Карнеги Хол“ в Ню Йорк. Елин е удостоен с отличието Млад талант на Европа за 2010г. на Европейската фондация за култура в Германия.
Многостранният талант на Елин му помага да получи главна роля във филма „Wunderkinder”, който е продуциран от Артур и д-р Алис Бройнер. През октомври 2010 г. той е избран от 400 деца за ролята на еврейското момче-виртуоз Абраша. През 2011 г. Елин отново застава пред камерата. Този път, той изпълнява ролята на цигуларя Бронислав Хуберман (като дете) в документалния филм Orchestra of  Exiles–Bronislaw Huberman, на режисьора Джош Аронсън. 

На 14 години Елин подписва ексклузивен договор за звукозапис със Sony Classical и записва компакт-диска Elin Kolev. Албумът става СD на седмицата в Classic Radio, Германия.

През май 2013 г. младият цигулар дебютира с голям успех в София с Оркестъра на Класик ФМ радио.
В момента Елин Колев свири на цигулка от 1749 г. от флорентинския лютиер Лоренцо Каркаси, предоставена от Фондация „Алберт Екщайн“.

Виктория Василенко: Родена през 1992 г. Виктория Василенко завършва НМУ „Л. Пипков”, София, а от 2011 г. е студент във Висшият музикален колеж „Кралица София” в Мадрид (Испания) при световно известния руски педагог и пианист Дмитрий Башкиров. От 2014 г. паралелно е студент в НБУ. През юни 2013 година печели наградата за „Най-успешен и обещаващ млад студент на годината” от класа на проф. Башкиров, връчена й лично от Нейно Величество кралицата на Испания.
Виктория е носител на множество първи, втори и специални награди от национални и международни клавирни конкурси в България, Гърция, Италия, Чехия, Англия. През ноември 2012 г. печели втора награда на международния клавирен конкурс „Джеймс Мотрам” в Манчестър, Англия.

Имала е много рецитали, два от които във Виена  (2008) и Ню Йорк (2010).  Била е солист на Симфоничния оркестър на Ливърпул, Брюкселски камерен оркестър, Камерен оркестър Линкълнууд (САЩ), Симфоничен оркестър на БНР, Оркестър на Класик ФМ радио, Софийска филхармония, Нов европейски оркестър, Фестивалният оркестър на академия „Музика Мунди” под палката на Максим Венгеров и др.

Лора Маркова: Родена през 2003 в София, Лора започва да свири на цигулка на 5 годишна възраст в класа на Благородна Танева в  НМУ “Л. Пипков“, София. Носител е на Първа награда в от Националния конкурс  „Светослав Обретенов“,  Провадия през 2012 г. През 2013 г. на IX Международен конкурс „Млади виртуози“ в София печели Първа награда в своята възрастова група,  Специалната награда за най-ярко представил се български участник (майсторска цигулка от лютиера Андриан Андреев) и Специалната награда учредена от Николай Лалов (концерт в Португалия). На Международния конкурс за струнни инструменти в Ниш, 2013 г. получава Специална награда с максимален резултат от 100 точки  в група от 40 участника. През 2013 г. свири като солист в концерти на Плевенската филхармония и Камерен Оркестър Кашкайш – Лисабон, както и на концерти в София и Солун (Гърция).
Участвала е в майсторски  класове на проф. Леонид Кербел и проф. Михаел Фришеншлагер.

Григор Паликаров
Той дебютира в Националната опера и балет, София през 1998 г. с гала концерт на Гена Димитрова. От 2001 г. е щатен диригент в Софийската опера и към настоящия момент репертоарът му включва повече от 30 оперни и балетни заглавия. От септември 2008 г. Григор Паликаров е постоянен диригент на Оркестъра на Класик ФМ радио.

Г. Паликаров е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната. Гостувал е като диригент в Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Словения, Тайван, Япония. Дирижирал е Кралската Белгийска филхармония – Брюксел, Националната опера и балет – Любляна, Виенския камерен оркестър „Нов Тон”, симфоничния оркестър „Сенчъри” – Тайпе, Тайван и др. През 2009 г. Паликаров дебютира с голям успех в САЩ с операта „Приятелят Фриц” от П. Маскани в Кливланд, Охайо. През сезон 2010–2011 диригентът осъществи няколко успешни оперни премиери и концерти, сред които е запомнящата се изява с Оркестъра на Класик ФМ радио и солист Глен Диктеров, концертмайстор на Нюйоркската филхармония.

Оркестър на Класик ФМ радио
Оркестърът на Класик ФМ радио създаден през 2002 г., като част от активната продуцентска дейност на Класик ФМ радио – първото и единствено българско частно радио за класическа музика, което съществува от 1994 година. Оркестърът изнася между 15 и 25 концерта на сезон. Изпълнителите в него се подбират на конкурсен принцип за всеки сезон. Повечето от тях са млади професионални музиканти, които вече имат богат оркестров опит и се изявяват и като солисти. Благодарение на умелото ръководство, оркестърът налага нов стил в представянето на класическата музика в България и поддържа високо ниво на изпълнение на всички свои концерти.
Музикалното развитие на състава е свързано преди всичко с концертните цикли „Концертмайсторите“ и „Музиката на Америка“. Оркестърът музицира редовно с най-талантливите млади български инструменталисти, получили признание на световния концертен подиум. Сред тях са цигуларите Веско Пантелеев – Ешкенази, Светлин Русев, Мила Георгиева, пианистите Людмил Ангелов, Георги Черкин и др. Освен българските музиканти, оркестърът е партнирал на цяла плеяда от световни звезди на класиката: Найджъл Кенеди, Джошуа Бел, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, Мидори, Глен Диктеров, Максим Венгеров, Стефан Миленкович, Антон Бараховски, Пепе Ромеро, Лос Ромерос, Ванеса Мей, Иън Андерсън, Ричард Клайдерман, италианската група РООН, Вадим Глузман, Енио Мориконе, Андреа Бочели.
Съставът е отличен с четири награди “Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци в България и Министерството на културата на Р. България.

За „Кантус Фирмус
„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е създател и организатор на голям брой концертни изяви и турнета на български и гостуващи артисти и състави.
www.cantusfirmusbg.com

Прочетете още:
Червената цигулка „Страдивариус“ с Елизабет Питкерн идва за петия сезон на „Музиката на Америка“

Сподели в: