Оркестърът и Хорът на Класик ФМ отбелязват с концерт 19-ия рожден ден на радиото

След изключително успешното си участие в концерта на великия италиански композитор Енио Мориконе на 10 декември, Оркестърът и Хорът на Класик ФМ радио се подготвя усилено за следващата си сценична изява, която е след два дни.

 На 18 декември двата състава, за които Мориконе  заяви, че са блестящи, ще участват в концерта „Бяла Коледа“. Събитието е част от цикъла „Музиката на Америка“, представен от музикална агенция „Кантус Фирмус и фондация „Америка за България“. Солистка ще бъде американското сопрано Джанина Бърнет, която от няколко години се изявява на сцената на Метрополитън опера, Ню Йорк. Концертът се посвещава на 19-ия рожден ден на Класик ФМ радио, а на пулта ще застане младият български диригент Сергей Павлов, който през студентските си години в София беше водещ на емблематичното предаване на Класик ФМ радио „Сутрешно кафе“.

Единственото радио за класическа музика в България стартира своите излъчвания точно на 19 декември 1994 година, като тричасова програма на вълните на тогавашното радио „Свободна Европа“. В продължение на 19 години радиото предлага висококачествена класическа музика и актуални предавания за културния живот в столицата и страната. Гости в студиото на Класик ФМ радио са били някои от най-големите артисти на нашето съвремие – Монсерат Кабайе, Антон Гуаданьо, Андрей Кончаловски, Генадий Рождественски, Найджъл Кенеди, Джошуа Бел и др. В момента Класик ФМ радио е част от bTV Media Group и излъчва на честотата на радио „Алма Матер“ с обща програма  „Алма Матер – Класик ФМ".

Концертът „Бяла Коледа“, с който Класик ФМ радио ще отбележи своя 19-ти рожден ден предлага програма с любими песни и инструментални пиеси за Коледните празници – „Тиха нощ“, Jingle Bells, Ave Maria, Adeste Fideles, Panis Angelicus, както и някои от по-съвременните коледни хитове – “Happy Xmas” на Джон Ленън, 3 коледни песни на Джон Уилямс от филма “Сам вкъщи” и “Отново е Коледа” на Борис Карадимчев са част от програмата на тържествената вечер. В изпълненията ще се включат и децата от хор „Пим-Пам“ с художествен ръководител Борис Карадимчев. Концертът „Бяла Коледа“ на 18 декември е в зала „България“ от 19:30 часа.
Билетите за събитието са почти изчерпани.  Продажба – на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, с работно време: понеделник – петък; 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч.

За Джанина Бърнет

Родена и израснала в Лос Анджелис, Калифорния,  Джанина Бърнет е участвала в над 250 представления в над 30 града в САЩ и по света. Занимава се с пеене от ранна възраст, изнася първия си концерт пред публика още в ученическите си години и продължава музикалното си обучение в  колежа Spelman. Получила класическо музикално образование, тя става част от трупата на Метрополитън опера в Ню Йорк през 2008 г. за постановките „Кармен“ от Ж. Бизе и „Бохеми“ от Дж. Пучини. Други спектакли на Метрополитън, в които тя участва, са „Парсифал“ от Р. Вагнер, „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт, „Лястовичката“ от Дж. Пучини и „Ифигения в Таврида“ от Кр. В. Глук. През последните няколко години Джанина Бърнет е пяла още в „Театър Шатле“ в Париж, Teatro Nacional de Sao Carlos в Лисабон, на фестивала в Сполето (САЩ), в оперните театри на Мичиган, Аризона, Нешвил, Сиракюз, в Кливландската опера, в операта на Ню Йорк Сити,  Дойче опер Берлин, в операта на Кейп Таун, в театъра „Ришон Лецион“ (Израел) и др.

За Сергей Павлов

Той учи хорово и оркестрово дирижиране в НМА “Проф. Панчо Владигеров” под ръководството на именитите български диригенти Васил Казанджиев, Мирослав Попсавов и Борис Спасов. След дипломирането си в България, продължава своето обучение в САЩ, в Държавния университет на Илинойс в класовете на Доналд Шлайхер и Фред Столцфус. От 2006 до 2010 г. Сергей е щатен диригент към оперния театър на Илинойс, където работи върху над 20 оперни постановки. През 2010 г. е поканен за асистент диригент и хормайстор в Théâtre du Châtelet в Париж и през същата година дебютира като диригент в летния оперен фестивал “Сполето” в Чарлстън, Южна Каролина. От края на 2011 г. Сергей Павлов е щатен диригент и артистичен консултант в Teatro Nacional Sucre – националният оперен театър на Еквадор в столицата Кито.

За „Кантус Фирмус“

„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти и състави, сред които са Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Мидори, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Генадий Рождественски, Пинкас Цукерман и много други.

Сподели в: