Оркестри се обединяват за равноправно ползване на зала "България"

Във връзка с нарасналото напрежение около управлението на концертен комплекс „България“ и срещу забраната за използване на отделна каса в сградата и разполагане на рекламни материали, „Кантус Фирмус”, представляващ оркестъра на Класик ФМ радио, и Българското национално радио (БНР) организират протестна продажба на билети на специални цени за предстоящите концерти на оркестрите на Класик ФМ радио и БНР. Мирният протест ще се проведе в четвъртък между 15 и 17часа пред централния вход на зала „България“.

Предлагаме на вашето внимание цялото нередактирано писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов, до финансовия и културния министри, и до кмета на София от БНР и "Кантус Фирмус":

"Уважаеми г-н Министър-председател,

През последния месец нарасна изключително напрежението , свързано с ръководството и начина на управление на концертна зала „България“. Това напрежение бе породено от несъгласувани действия на директора на Софийската филхармония, под чието управление е и концертен комплекс „България“.

Софийската филхармония е един от основните симфонични оркестри в София, който заедно с оркестрите на Българското национално радио и Класик ФМ радио – представляван от „Кантус Фирмус“ АД, съставляват важна част от палитрата на столичния музикален живот в областта на оркестровата музика.

И трите посочени организации осъществяват своите концертни сезони в зала „България“, която е единствената акустична зала в София, подходяща за този вид концерти. От съсредоточаването на две функции (управление на Софийската филхармония и на зала „България“), възниква конфликт на интереси. Един от конкурентите в този сектор на музикалната култура се опитва да използва това като инструмент за влияние върху работата и резултатите на останалите конкуренти, с което драстично се накърнява общественият интерес.

Например, отказът на директора на зала „България“, който е и директор на Филхармонията, да осигури още една билетна каса и повече места и начини за продажба на концертите на оркестрите на БНР, Класик ФМ, Софийски солисти и др., е доказателство за непазарни инструменти и некоректна творческа конкуренция. По този начин се ограничава възможността за привличане на по-голяма и по-разнообразна публика, за разширяване на репертоара и в крайна сметка се губи и икономическата целесъобразност.

През последните 12 години такава каса е имало и тя е функционирала успешно, което гарантира по-широк достъп на публиката и по-висока ефективност при използване на залата. Неслучайно още с построяването на зала „България” са изградени две отделни каси.
Зала „България“ е културен паметник с общонационално значение. Може да се сравни със зала „Арена Армеец“, която се управлява от мениджърски екип , който по никакъв начин не е свързан с никой от столичните тимове, нито с националните отбори. Същото се отнася и за националния стадион „Васил Левски“ , където ръководството е независимо от клубовете-конкуренти. ПФК „Левски“ не продава билетите за мачовете на ЦСКА.

Драстичното увеличение на наема на зала „България“ тази година от 2 400 на 4 830 лв., бе обяснено с повишените разходи на залата за ток, необходим за новата климатична инсталация.
Идеята е обаче тези разходи да бъдат поети от конкурентите на Софийската филхармония, без да се търси по-висока ефективност при използването на залата.

Смятаме, че икономически по-целесъобразно е управлението на зала „България“ да се отдели от управлението на Софийската филхармония.

Бихме предложили в бъдеще, като се гарантира бюджетната издръжка на Софийската филхармония, управлението на зала „България” да се поеме от борд, който да включва представители на правителствения, неправителствения и частния сектор. Този борд би могъл да включва директора на Софийската филхармония, представители на Министерството на културата, Столична община, Симфоничния оркестър на БНР, на „Кантус Фирмус” и други заинтересовани страни, включително фондации -спонсори. Те биха могли да поемат и основната част от издръжката на залата.
В управата на залата може да се приложи публично-частно партньорство, чрез което да се гарантира планираната приходна част в бюджета на Софийската филхармония.

С уважение:

Валери Тодоров
Генерален директор на
Българското национално радио

Васил Димитров
Изпълнителен директор на
„Кантус Фирмус“ АД"

Още на Kafene.bg:

Безплатни автобуси от Пловдив до София за Щраус Оркестра Виена

Завърши Шестият национален клавирен конкурс „Лист-Барток”

 

Сподели в: