Органов концерт на Саймън Хардън във Варна

Празничен подарък за варненци по случай 23-годишнината на Фестивалния и конгресен център

Саймън Хардън е роден в Дъблин, Ирландия, където завършва средното си образование. В родния си град започва да свири на орган. Учи музика и история на изкуството в Trinity College в Дъблин. По-късно става ръководител на църковния хор към колежа, с който пътува в Ню Йорк и записва компактдиск с музика за орган. След завършване на колежа, работи като органист и преподава в музикалното училище към Trinity College. Редовно изнася концерти в катедралата „Свети Патрик” и с Националния симфоничен оркестър на Ирландия. През 2001 г. заминава за Берлин, където учи и работи върху голям органен репертоар. Интересът му към предкласиката и барока го отвежда в Хамбург, където спечелва ДААД стипендия и завършва Висшето училище за музика и театър с І клас диплома. След като усвоява френски репертоар в Париж, Франция, се завръща в Хамбург. От Хамбург Сити получава стипендия и завършва органен клас за солисти.
Заемал е няколко поста като органист и капелмайстор и в момента е кантор в  Северна Германия (в църковната практика канторите ръководят музиката в църквите, обучават децата в музикалните школи и обикновено имат задължението да пишат нови творби за всеки голям църковен или градски празник; нерядко канторите са начело и на целия музикален живот в съответния град; най-известният кантор в музикалната история е Йохан Себастиан Бах). През 2006 г. Саймън Хардън печели втора награда на "Гранд Prix Bach du Lausanne" и наградата на ДААД – Хамбург за най-добро изпълнение. През 2007 г. печели първа награда на международния конкурс за органисти „Шнитгер” в Алкмаар, Холандия, както и наградата на публиката за най-добро изпълнение. Концертира с изключителен успех в Германия, Италия, Швейцария, Украйна, Франция, Полша, Шотландия, Ирландия и Япония.

16 юни – зала 1 – 19 ч.

В програмата: Николаус Брунс, Йохан Себастиан Бах, Дитрих Букстехуде, Роберт Шуман, Оливие Месиен, Жан Ален, Донаха Денехи и Феликс Менделсон-Бартолди

Вход свободен

Сподели в: