Организира се конкурс за кратък филм

"Природа. Ти. Направи връзката". Това се оказва надсловът на конкурса за кратък филм, организиран от международната природозащитна организация WWF. Идеята на инициативата, организирана по случай 50-годишнината на природозащитниците, е да даде възможност на талантливи филмови творци да насърчат хората да обичат, ценят и пазят природата.

"Киното е изключително важен инструмент за достигане до масовата аудитория. В случая то ще ни помогне да насърчим хората в усилията им да опазват природата",  каза Мартин Аткин, част от екипа на организацията. "Нашето желание е да привлечем за тази кауза най-добрите творци от киноиндустрията, чието творчество ще ни помогне да подчертаем връзката, която съществува между нас и природата по ангажиращ, иновативен и творчески начин", допълни още той.

В състезанието, което ще продължи до 9 октомври 2011, могат да участват както утвърдени, така и начинаещи таланти. "Всеки може да се включи и правилата са много прости. Филмите трябва да са авторски и да имат продължителност до две минути. Те могат да съдържат репортажни елементи, анимация, да залагат на фантастиката или на документалистиката. Това е добра възможност за филмопроизводителите да използват въображението и уменията си, за да подтикнат хората към грижа за природата и да подчертаят връзката ни с нея," обясни Аткин.

В състезанието ще бъдат присъдени две големи награди – едната ще бъде връчена от организаторите, а другата – чрез свободно гласуване. Победителите ще получат възможността да направят кратък филм с минимален бюджет от 10 хил. долара. Освен това, те ще бъдат поканени на един от най-престижните филмови фестивали в Азия – CMS Vatavaran, който се провежда в индийския град Делхи. Там те ще имат възможност да получат наградите си и да покажат творбите си, заедно със селекция от най-добрите филми от конкурса.

Сподели в: