Оранжев четвъртък в лилав салон

На 21 февруари 2008 г. от 19.30 ч. в Чешкия център (ул. "Раковски" 100) гостува „OSTAŠ“ от Чешката Република.
Групата включва: Вацлав Крамарж – клавирни инструменти, Михал Коуделка – китара, Радек Микеш – ударни инструменти, Томаш Катчнер – бас китара

„OSTAŠ“ (Осташ) е една от най-интересните чешки джаз-формации, изпълняваща основно авторски инструментални композиции. Музиката им е повлияна от барока и рока, при което се получава невероятно оригинален стил наречен джаз-барок. Но и това не е най–точното определение за групата, защото в много от композициите им се срещат също така фънк и етно елементи. Заради оригиналността и музикалната си яснота и достъпност джаз-формацията е високо оценена в чужбина – няколко пъти посещават Полша и Франция (последни концерти през пролетта и есента т. г. в Париж).
Членовете от „OSTAŠ“са опитни музиканти: Вацлав Крамарж (клавирни инструменти) е преподавател в Консерваторията в гр. Опава, Михал Коуделка (китара) е ученик на Давид Доружка, Радек Микеш (ударни инструменти) и баскитариста Томаш Катшнер са част от Ramblin Rex Blues Trio – USA.

медиите за тях:
“Групата от Трутнов „OSTAŠ“ е оригинал, а съчетанието барокова музика, ехото от парижките кафенета и скалите в Бретания, не са за изпускане…” (Петър Маречек, “MF Dnes”)

“Великолепна музика за взискателна публика.” (Милан Тесарж, “Folk a Country”)
“На първо място „OSTAŠ“ е свобода на изпълнение. Свобода на композиционния, инструменталния и цялостния израз, но същевременно непрекъснато придържане към максимално прецизно музиканство, към основните мелодични, ритмични и хармонични правила.” (Петър Корал)

       

Сподели в: