Опознайте непознатото в "Книга за България"

ИК „Хермес“ винаги е спазвала политика за подкрепа на българските автори и българската книга. Поредното доказателство за това е новата книга на Николай Генов и Румяна Николова – "Книга за България".

2007 година донесе много успехи в творчески план на двамата автори. Тогава беше издадена тяхната книга "Никой не си тръгва от Индия завинаги". Отзивите за нея бяха повече от добри.
За Индия е писано много, но за първи път българи пишат за тази страна по подобен начин.
"Никой не си тръгва от Индия завинаги" не е пътепис, плод на двуседмична командировка. Книгата прилича на своеобразно "разследване", събиране на цветни камъчета от земята на тази необятна страна, с една-единствена цел – авторите да ни я покажат такава, каквато са я видели. И обикнали – завинаги. Това е книга, родена от едно пътуване в далечното и непознатото.
Пътуванията към тайнствени, екзотични и непознати дестинации винаги са придружени с много положителни емоции и незабравими спомени, особено ако човек е пътешественик по душа. Където и да тръгнем обаче, ние винаги се връщаме в родината си.

Тук се върнаха и авторите на "Никой не си тръгва от Индия завинаги", а това завръщане към българското роди и "Книга за България". В нея пътуването, така присъщо за двамата автори, продължава, но вече на родна земя – в България, която всички познаваме, но има и места, където не сме били, а задължително трябва да отидем.

"Книга за България" не е научно изследване. Тя е едно пътуване към родината, един опит за опознаването й такава, каквато дори не сме си представяли, че е тя.

Ето какво споделят авторите по повод причините, подтикнали ги да се "завърнат" в родината:
Две са причините, които родиха тази книга. Първата е лична и ще започнем с нея, въпреки че звучи като оправдание. Оправдание за една изневяра, породена от ред обстоятелства. Случи се така, че успяхме да поскитаме по света. Обиколихме много интересни места и публикувахме впечатленията си.
Как обаче да влезем в света, без да знаем кои сме? Как да го накараме да ни цени и обича, ако ние самите не се ценим и обичаме? След толкова пътища под чуждо слънце вече знаем – има защо да харесваме и земята си, и себе си. По пътищата на България всеки може да намери достатъчно основания да обича Родината и да не живее повече в нея като равнодушен чужденец.
И тук неминуемо изниква един важен за всеки от нас въпрос: Познаваме ли ние България? Мнозина биха отговорили положително, но това е, преди да разтворят страниците на тази книга. Прочетеното ще изуми и очарова всеки.

В "Книга за България“ авторите ни повеждат по пътищата на родината до познати и непознати прекрасни кътчета. Пред нас изниква един свят на градове и села, на църкви, манастири, пещери и свещени места, а историята сякаш оживява пред очите ни. Преоткриваме както природни феномени, така и паметници на историческото и културното наследство. Всеки от тях е показан не само от географски ракурс, но е отбелязана значимостта му в историческо, културно и дори литературно отношение. И в този смисъл книгата не е пътеводител за интересните места в България. Целта й не е да ни покаже как да отидем някъде, а защо.

Един българин, осъзнал защо трябва да познава родината си, не рискува да остане чужденец в нея. Едно пътуване, било то само на страниците на "Книга за България“, е приключение за всеки, обичащ България.
 
Това, което авторите предлагат на своите читатели, е да опознаят непознатото и да преоткрият това, което вече знаят за България.
Начинът, по който е поднесена информацията в книгата и препратките към минало, настояще и бъдеще я превръщат в интересно четиво, носещо много познания.
 
Румяна Николова и Николай Генов живеят заедно, пътуват заедно и както става в такива случаи – всяка история е обща и те я разказват на два гласа. Гледните точки на журналистката и фотографа се преплитат, а резултатът са книгите им, пресъздаващи с фотографска точност най-любопитното и интригуващо от видяното и почувстваното. "Книга за България“ е поредното доказателство за това.

Корична цена – 14.95 лева.
Премиера – 19 май 2008 г.

Сподели в: