Оперни арии и дуети на Павел Герджиков

Музикална къща „Гега Ню” издаде компактдиск с избрани арии и дуети, записани от големия оперен певец Павел Герджиков. В програмата са някои от емблематичните роли, с които изпълнителят покори публиката у нас и по света: Песен на Галицки от „Княз Игор” на Бородин, Каватина на Алеко и Разказ на стария циганин от „Алеко” на Рахманинов, Ария на княз Гремин от „Евгени Онегин” на Чайковски, арии и дуети от „Слугинята – господарка” на Перголези, „Аида” на Верди, „Италианката в Алжир” на Росини. Представена е и музиката на ХХ век с „Янините девет братя” на Пипков и „Порги и Бес” на Гершуин. Изборът е показателен за репертоара на певеца – от традиционните басови партии до съвременната музика.

Заедно с Павел Герджиков, в записите участват и изтъкнатите певци: Милкана Николова, Лиляна Барева, Минчо Попов и Асен Селимски. А камерният оркестър с диригент Паскуале Рисполи и симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригенти: Александър Владигеров, Васил Стефанов и Михаил Ангелов са равностойни партньори на Герджиков и колегите му.
Още от детска възраст, Павел Герджиков се занимава активно с музика: учи цигулка и пиано, свири в оркестри, пее в хорове, дирижира… Интересите му съвсем естествено го отвеждат в Музикалната академия, където негови учители са проф. Анна Тодорова и проф. Илия Йосифов. Но както певецът сам признава, мнозина от преподавателите му по теоретичните дисциплини са оказали трайно влияние върху развитието му: проф. Стоян Джуджев, Любомир Пипков, Драган Кърджиев. Първото му назначение е в Комише опер – Берлин. Но през 1962 г. постъпва в Софийската опера и оттогава неизменно участва във всичките й постановки. В България е пял с най-големите оперни гласове: Любомир Бодуров, Димитър Узунов, Николай Гяуров, Никола Николов, Александрина Милчева, Райна Кабаиванска, Валери Попова, Димитър Петков, Асен Селимски, Милкана Николова, Лиляна Барева… Работил е с изтъкнати диригенти и режисьори в много страни по света: в почти всички големи европейски оперни театри и сцени, в Япония, Австралия, Америка.

Павел Герджиков е и изявен оперен режисьор. И тук предпочитанията му са насочени не само към класическия оперен репертоар, но и към съвременната българска и чуждестранна музика. Наред с певческата си и режисьорска кариера, Павел Герджиков отделя много време и на педагогическата работа. Започва да преподава в Музикалната академия още през 1970 г. и е сред любимите професори за студентите. И това не е случайно. Самият певец е и великолепен актьор, с богата култура, с отношение към изящното слово. Неговите ученици имат възможност да се докоснат до една наистина енциклопедична личност, която им дава не само вокална подготовка, а разкрива пред тях и необятния свят на изкуството.

Сподели в: