Оперни арии, джаз и ромски ритми – в концертите за Фортисимо Фест 2011

Две световни премиери очакват публиката на концерта на китарното трио „Триада”

Тази седмица Фортисимо Фест 2011 ще завърши подобаващо с три специални преживявания за меломаните. Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България” ще предложат на публиката три цветни вечери, изпълнени с джаз, ромски ритми и известни оперни арии. В програмата на оставащите три концерта на 4, 5 и 6 ноември България и Америка ще се доближат максимално чрез емблематичните произведения на композитори от двете страни и изключителните изпълнения на артистите, които ще се качат на сцената на фестивала.

На 4 ноември в София Лайв Клуб, от 19:30 часа ще се случи концертът на китарното трио „Триада”, което пристигна от САЩ специално за фестивала. По време на събитието за първи път ще прозвучат 2 произведения, написани за „Триада” от композиторите Роджър Пршетулски и Максимо Диего Пухол. Интересното е, че двете пиеси са с български ритми, а сцената на Фортисимо Фест бе избрана за световната им премиера. В петък вечерта в клуба ще бъде и самият Роджър Пршетулски. Освен това зрителите на 4 ноември ще чуят и Брамс, Петко Стайнов, Антонио Карлос Жобим, Марин Големинов и др. – вичко това изпод струните на три класически китари, в акомпанимент на цигулка, виолончело и кахон. В концерта ще вземе участие американският виолончелист Диего Миралес, а със своята цигулка ще се изяви и Маестро Ешкенази.

На 5 ноември от 19:30 в София Лайв Клуб почитателите на Фортисимо Фест ще се пренесат в магичния свят на ромската музика с великолепната формация РомаНено. Джаз и ромски ритми ще се леят от сцената на клуба и няма да оставят присъстващите безучастни за дълго. На концерта музикантите ще представят песни от предстоящия първи албум на бандата – „Тадж Махала”.

На 6 ноември в зала 3 на НДК от 19:30 часа ще се състои големият закриващ концерт от Фортисимо Фест 2011 с участието на Софийската филхармония. По покана на Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България” за него в София пристигат и двама от най-добрите американски оперни артисти – Джанис Етеме и Кевин Дейс. Те ще спечелят публиката с уникалните изпълнения на известни и любими арии от операта на Гершуин „Порги и Бес”, от „Дон Жуан” на Моцарт, от ”Бохеми ” на Пучини и др.

Безспорният хит от „Порги и Бес” – песента Summertime е част от чудесния музикален пъзел, който Максим Ешкенази подготвя за вечерта на 6 ноември. Едновременно с това зала 3 на НДК ще бъде пренесена и в света на американския госпъл. В допълнение – любими пасажи от „Уестсайдска история” на Ленард Бърнстейн, малко А. Копланд и знаковата симфонична поема „Един американец в Париж” на Гершуин също са част от празничния финал на Фортисимо Фест 2011.

Сподели в: