Оперните изпълнители дариха гласовете си…

Оперни изпълнители дариха гласовете си в полза на деца с увреждания.
Събитието бе подкрепено от г-жа Ширин Местан – председател на Държавната агенция за закрила на детето.

25 април 2007 г., София. Популярни оперни арии и любими дуети бяха изпълнени в полза на деца с множествени увреждания по време на благотворителния оперен концерт “Пролетни дуети”, който се състоя вчера във Военния клуб в София заедно с изложба-продажба на детски картини. Събитието бе подкрепено от председателката на Държавната агенция за закрила на детето – г-жа Ширин Местан.

Събитието е инициирано от фондация “И Аз Мога” като част от едноименната програма на организацията за интегриране на деца с увреждания в обществото и набиране на средства за тяхното подпомагане. Зад благородната кауза застанаха оперната певица Диляна Георгиева и талантливата студентка по оперно пеене Вяра Димитрова, които обединиха таланта си заедно с други известни изпълнители и музиканти от Старозагорската опера. “Когато се запознах с целите на инициативата за деца с увреждания “И Аз Мога” бях привлечена от идеята да помогна на тези деца чрез оперното изкуство. Като певица и като майка на двама синове вярвам искрено в благотворната сила на музиката”, споделя Диляна Георгиева.

Фондацията “И Аз Мога”, чийто управител е Нели Радева, стартира дейността си през юни 2006 г. и работи в две основни посоки. От една страна, мисията на организацията е да провокира и поддържа постоянен публичен интерес към темата за социалното интегриране на децата със здравословни увреждания, а от друга – да подпомага създадени с такава цел родителски организации като “Център за Надежда” и други.

Един от акцентите в инициативата “И Аз Мога” е фокусиране на общественото внимание върху проблемите и отговорностите на здравите деца в семействата на болните, за които се разработва проектът “Резервни родители”. Тези т. нар. “резервни родители” са най-ощетени от проблемите, които имат братята и сестрите им и фондацията насочва голяма част от своите усилия да ги подкрепя и да стимулира техните таланти.

Набраните средства от концерта се събират във фонд, създаден за закупуване на автомобил, пригоден за нуждите на децата с увреждания от “Център за Надежда”.

По време на благотворителния концерт отбраните гости на фондацията се наслаждаваха не само на гласовете на Диляна Георгиева и Вяра Димитрова, а също така и на Веселин Стойков, Румен Дойков и Александър Крунев. Заедно с оркестъра на Държавна опера – Стара Загора с гост-диригент Валери Вачев те изпълниха арии, дуети и ансамбли от “Сватбата на Фигаро” и “Дон Жуан” от Моцарт, “Травиата”, “Бал с маски” и “Трубадур” от Верди, “Тоска” и “Турандот” от Пучини, “Севилският бръснар” от Росини и “Любовен еликсир” от Доницети.

Студентката в Държавна музикална академия “Панчо Владигеров” Вяра Димитрова, участвала в благотворителния концерт “Пролетни дуети”, е “резервен родител” на сестричка с множествени увреждания, но също така е и талантлив оперен глас, който ще се изяви заедно с опитните певци Румен Дойков, Веселин Стойков и Александър Крунев. “Ето защо искаме да помогнем с нещо повече от парична сума, а именно – чрез голям оперен концерт, посветен на децата с увреждания и на техните талантливи братя и сестри като Вяра”, допълва Диляна Георгиева.

С “Наздравицата” от операта “Травиата” музикалната част на събитието премина в благотворителна изложба за продажба на рисунки, дарени от деца за техни връстници с увреждания и здравословни проблеми. Така всички поканени, сред които мениджъри на водещи компании, депутати, представители на чуждестранни посолства у нас, на артистичния и спортния елит, на медиите и други имаха възможност да подпомогнат децата.

Концертът се осъществи с подкрепата на Samsung, mail.bg, MM Consult, Недвижими имоти “Лудогорска земя”, гр. Разград. На събитието партнираха също Национална художествена академия, Лаура кетъринг, Вила Любимец/Вила Хисар, Trendy Vision, Typo Print, както и медиите сп. “Тема”, БНР и Dir.bg.

Със SMS на 14 15 (Globul, Vivatel, Mtel) или телефонно обаждане на 09005 14 15 (БТК) може да се подкрепят с 1 лв. (без ДДС) 40 деца от “Център за Надежда”: www.center-for-hope.dir.bg

Сподели в: