Операта „Травиата” се завръща през септември в зала България

Постановката на великата опера под режисурата на диригента Любка Биаджони ще бъде повторена на сцената на зала България през есента. Феноменалният успех на спектакъла на 8 март доведе до решението на ръководството на Софийската филхармония да подари на публиката още една вълнуваща вечер с музиката на Верди. Така отново изпълнители, музиканти и зрители ще станат едно цяло и ще получат онова незабравимо чувство, което само изкуството може да им даде. Спектакълът е по идея на постоянния диригент на Софийската филхармония Любка Биаджони и събира певците, хора и оркестъра на една сцена, а публиката е непосредствен участник в действието. Развълнувани зрители споделиха след края на спектакъла и продължителните аплаузи, че никога досега на са били част от подобно преживяване, в което музиката толкова убедително завладява сърцата им.

Диригентът Любка Биаджони коментира, че с голяма радост ще осъществи още веднъж „Травиата” на сцената на един от най-добрите оркестри в света – Софийската филхармония.

“Работя със Софийската филхармония и Националния Филхармоничен хор от 2008г. и досега сме имали редица успешни концерти в Германия и България. От март тази година съм постоянен диригент на ансамблите, като за мен това е голямо признание от страна на директора на филхармонията г-н Явор Димитров и на моите колеги. Много от музикантите и хористите познавам още от студентските си години в Музикалната академия в София. За мен е наистина голяма чест да дирижирам прекрасния хор “Светослав Обретенов”, защото е получил признание в цял свят, членовете му са пяли с велики диригенти и дълго време бяха ръководени от един голям музикант – проф. Георги Робев. На 25 април, се навършват 10 години от неговата неочаквана смърт. Той беше като баща за мен и е наистина голяма чест след толкова години да работя с тези ансамбли.
Може би, хората често не допускат колко старание, любов и професионализъм има в тези музиканти, хористи и оркестранти, които всеки четвътък дават душата си пред публиката и за публиката. След години на упорит труд и музициране, те съумяват да поднесат най-доброто от своето изкуство на любителите на музиката, които за няколко часа попадат в друг свят. Моите колеги притежават уникален дух, който въпреки огромните трудности пред изкуството в България, продължава да е жив. В западните държави, където работя от дълги години, музикантите са много по-добре платени, а тук ситуацията е изключително трудна, но хората на изкуството се борят с достойнство. Аз съм благодарна, че сега вече съм част от тяхната борба. “

Следващият концерт на Софийската филхармония и националния филхармоничен хор ”Светослав Обретенов” под диригентството на Любка Биаджони е на 14 юни. Част от програмата е посветена на седемдесет годишния юбилей на прeподавателя й по оркестрация от Музикалната Академиякомпозиторът проф. Александър Текелиев, както и произведения на Дебюси и Прокофиев.

Още по темата на Kafene.bg:

Операта „Травиата” подарък за българските жени

Сподели в: