Операта във Варна открива сезона с творби от Верди

С две от най-популярните заглавия на Верди, дирижирани от маестро Христо Игнатов, ще започне сезон 2008-2009 на Варненското оперно-филхармонично дружество.

На 17 септември 2008 г. ще бъде представен спектакълът "Трубадур”, в който ще участват  солистите на Националната опера и балет – София тенорът Румен Дойков като Манрико и баритонът Нико Исаков като Граф ди Луна. В останалите роли ще видим солистите на Варненската опера Линка Стоянова (Леонора), Бойка Василева (Азучена), Михаил Матеев (Ферандо). Романтичният сюжет за самоотвержена любов, омраза и отмъщение, дълго пазени тайни и завладяващата музика на Верди привличат като магнит публиката към една от най-обичаните опери на великия италианец.

На 19 септември 2008 г. на сцена излиза "Аида”. В историята за трагичната любов на пленената етиопска принцеса Аида и египетския военачалник Радамес Верди влага цялото си майсторство на един вече зрял творец с невероятна музикална фантазия. Страстният стремеж към свобода и щастие, борбата за национална независимост, разобличаването на жестоките сили на подтисничество и насилие, силата на любовта вълнуват Верди през целия му творчески път. Личната драма в “Аида” се разгръща върху фон от монументални народни сцени, пищни шествия и танци.
По своята декоративност и зрелищност “Аида” е една от най-успешните постановки на Варненската опера с дълъг сценичен живот, с много гастроли у нас и в чужбина.
И в този спектакъл ще се преставят Румен Дойков (Радамес), Нико Исаков (Амонасро), Линка Стоянова (Аида), Бойка Василева (Амнерис), Константин Видев (Рамфис) и др.

Сподели в: