„Онзи, който убие дракона“ от Лейф Г. В. Першон

На 1 септември излиза „Онзи, който убие дракона“ – пореден роман от нашумялата шведска серия трилъри с протагонист Еверт Бекстрьом.

Онзи, който убие дракона“ (Издателство ,,Колибри"; превод: Росица Цветанова; стр. 424, цена: 19 лв.) поднася ново предизвикателство на антигероя комисар Еверт Бекстрьом. Отново е налице убийство за разследване, а по време на предварителния оглед на местопрестъплението полицаите откриват: вратовръзка с петно от сос, чугунен капак на тенджера и най-обикновен чук с пречупена дръжка. Въпреки че строгите предписания на лекаря, който настоява Бекстрьом да промени нездравословния си начин на живот, заплашват да навредят на иначе безотказните му анализаторски способности, комисарят забелязва в случая нещо гнило, недостъпно за вниманието на редовите му колеги. Откъс от книгата прочетете тук.

Роден през 1945 г., Лейф Г. В. Першон е не само именит писател, но и най-известният криминолог на Швеция, преподавател в шведската Полицейска академия. Носител е на няколко престижни отличия, в това число „Стъклен ключ” за най-добър скандинавски трилър, и e трикратен лауреат на наградата на Шведската академия на криминалните автори. За последните три десетилетия Першон постигна неимоверна популярност и спечели критиката, превръщайки се в хроникьор на политическите и социални промени в модерното шведско общество. Неговите мрачни, заплетени, напоени с хумор и сарказъм криминални романи смесват реализма на Балзак и Дикенс със закоравелия жаргон на Джеймс Елрой.

Прочетете още:
„Мелничарят, който виеше срещу Луната“ от Арто Паасилина

,,Хартиеният принц" – роман за деца и възрастни от Владислава Войнович

Сподели в: