Омара Портуондо от Buena Vista Social Club запя на български

В ексклузивно интервю зa Jazz FM радио Омара Портуондо, автентичният вокал на групата Buena Vista Social Club, запя „Моя страна, моя България”. Кубинката, призната за една от най-великите певици на света, сподели, че посещава страната ни с огромно желание, тъй като тук открива както природна красота, така и топло отношение на публиката и близките й български приятели.

Великата Омара Портуондо пристига в София с оригиналния Оркестър на Buena Vista Social Club по покана на Loud Concerts и радио Jazz FM. Световно известните артисти  ще пренeсaт Хавана в зала 1 на НДК на 22-ри юли. Билетите за събитието могат да бъдат закупени в мрежата на Ticketstream.bg, магазините на Office1Superstore, TBI Credit, Orange, Multurama, На тъмно и Билетен център в НДК. Цените са между 45 и 90 лв за билет.

В интервюто си, Омара Портуондо споделя също, че на концерта в София, българската публика ще чуе добре познати кубински песни, които отразяват културата и традициите на страната. Певицата каза още, че е много щастлива да обикаля света именно с музиканти от оригиналния оркестър на Buena Vista Social Club, в който свирят четирима от ветераните на световно известната формация. Това са тромпетиста Guajiro Mirabal, виртуоза Barbarito Torres, Jesus “Aguaje” Ramos (тромбон) и китариста и кийбордист – Manuel Galbán. До тях достойно застават и младите, изключително талантливи – Carlos Calunga (вокал) и Rolando Luna (виртуозен пианист). В България легендарната певица ще бъде съпроводена от над 20 души екип, 14 от които са музикантите, който ще стъпят заедно с нея на сцената на Зала 1 на НДК.

Призната за една от най-великите певици на света, наричат Омара Портуондо кубинската Едит Пиаф. Чаровна, темпераментна и усмихната – 81 годишната звезда продължава да радва публиката с феноменалния си глас. През 50-те години се слави още като “queen of filin” (от англ. feeling, стил близък до вокалния джаз с боса нова елементи), а тя просто умее да направи от всяка фраза произведение на изкуството. Нейни са думите: “Поколенията се сменят, но музиката няма възраст, тя има само качество”. Поредното доказателство за това й твърдение е Латино Грами, което печели за албумa “Gracias” през 2008г и номинация за Grammy.

Сподели в: