Омара Портундо и Хорът на БНР акценти в програмата на НДК за юли

4 юли, понеделник
Фоайе ет.3 , 11.00-19.00 часа
Изложба „Съвременни български художници”
Продължава до 19 юли

10 юли, неделя
Зала 6, 19.00 часа
Концерт на детския хор на българското национално радио
Под надслов: „ Приятелство и съпричастие с японските деца”.
Втората част от концерта, включваща музикални творби  на български и японски ще се дирижира от госпожица Фумио Тозаки.

22 юли, петък
Зала 1, 20.00 часа
Концерт на Омара Портундо
Великата Омара Портуондо пристига в София с оригиналния оркестър на "Буена виста сошъл клъб"

Омара Портуондо води четирима от оригиналния състав "Буена виста сошъл клъб" за лайфа си в НДК. В зала 1 освен кубинската Едит Пиаф, както наричат Омара, ще чуем ветераните Гуахиро Мирабал, Барбарито Торес, Хесус Рамос и Мануел Галбан и още 9 виртуозни певци и инструменталисти. Групата включи и България в турнето си, което започна през март в Португалия.
Призната за една от най-великите певици на света, наричат Омара Портуондо кубинската Едит Пиаф. Чаровна, темпераментна и усмихната, 81-годишната звезда продължава да радва публиката с феноменалния си глас. През 50-те години се слави още като "queen of filin" (от англ. feeling, стил близък до вокалния джаз с боса нова елементи), а тя просто умее да направи от всяка фраза произведение на изкуството. Нейни са думите: "Поколенията се сменят, но музиката няма възраст, тя има само качество". Поредното доказателство за това й твърдение е Латино Грами, което печели за албум "Gracias" през 2008 г. и номинация за Grammy.
В България Омара Портуондо пристига с оригиналния Oркестър на Buena Vista Social Club®, в който свирят четирима от ветераните на световно известната формация. Това са тромпетиста Guajiro Mirabal, виртуозът Barbarito Torres, Jesus "Aguaje" Ramos (тромбон) и китаристът и кийбордист – Manuel Galb?n. До тях достойно застават и младите, изключително талантливи Carlos Calunga (вокал) и Rolando Luna (виртуозен пианист). В България на сцената ще стъпят общо четиринадесет души, а сред тях ще грее неповторимата Омара Портуондо. Турнето на Orquesta Buena Vista Social Club® feat.Omara Portuondo стартира в началото на м.март от Португалия. Преди да разгорещят публиката в зала 1 на НДК, топ артистите на Куба ще "превземат" Великобритания, където ще стъпят на 26 различни сцени.

Билетите за концерта, на цена между 45 и 90 лева, са в продажба в Билетния център на НДК и в мрежата на Ticketstream.bg.

23 юли, събота
Зала 1, 10.00 часа
47 Конгрес на БСП

Сподели в: