Олимпиадата – през погледа на децата

От днес до 20 август 2008 г. в галерия "Средец” на Министерството на културата е подредена Национална изложба за детска рисунка ”Олимпиадата в детските очи – Пекин ’2008”, която е под патронажа на председателя на БОК Стефка Костадинова. Организатори на проявата са Министерството на културата на Република България и Община Силистра.

На откриването  присъстваха представители на посолството на Китайската народна република, Антон Попов – главен секретар на ДАМС и други гости.

Град Силистра беше първият домакин на тази престижна национална детска изява. Над 500 рисунки  на деца от цялата страна и от българската диаспора от Сърбия и Румъния бяха изпратени във фондация "Ян Бибиян" и Община Силистра. На 14 април 2008 г. жури награди 112 деца и 22 учители – художници.

В творбите си децата разкриват своите виждания и разбирания за олимпийското движение, към спорта като фактор за развитие и изграждане на личността и постигането на човешкото съвършенство. Българчетата изпращат своето послание за обединение на човешката сила и дух за един по-съвършен свят.

Те ще дарят тази изложба на организаторите на Олимпиадата в Пекин – 2008 като поздрав към китайските деца и участниците в това световно спортно събитие. Символично българската детска изложба ще прехвърли Великата китайска стена като своеобразен мост за приятелство и сътрудничество между Китайската народна република и Република България.

Сподели в: