"Окото на минотавъра" на СФФ

Още една прожекция, достъпна за хора със зрителни увреждания – очаквайте "Окото на минотавъра" на 28 март в Дома на киното. В рамките на фестивалната програма на 21-вия София Филм Фест за първи път се показват филми, тематично свързани с живота на хора, които са загубили зрението си.

Прожекциите са специално адаптирани за възприемане на филмите и от незрящи хора.

Инициативата се провежда за първи път в България. Благородната идея и цел е всички хора да имат равен достъп до фестивалните филми.

Прожекциите са експериментални, като в реализирането им се включват актьори, четящи на живо в залата диалога между героите, както и обяснителния текст между репликите, с помощта на който се прониква в атмосферата на филма.

Гости на първата прожекция на 21 март в Дома на киното бяха г-н Спас Карафезов , председател на националното читалището на слепите "Луи Брайл", както и Панчо Карамански – незрящ колега, който от няколко години работи във фестивалния екип в рамките на София Филм Фест.

Филмът на режисьора Борислав Колев "Окото на минотавъра" разказва за живота на 18-годишния Денис, който учи в Столичното училище за деца с нарушено зрение и като всички млади хора има красиви човешки мечти – да се реализира професионално, да създаде семейство, да има деца. Денис, който е незрящ, има още една мечта, която за повечето хора звучи нереалистично – да стане скулптор. Дали това ще се случи? След прожекцията на "Окото на минотавъра" ще се състои среща с режисьора на филма Борислав Колев, сценаристката Мария Ландова, оператора Пламен Герасимов, Денис (главният герой на филма), директора и зам.-директора на училището на деца с нарушено зрение "Луи Брайл".

Специалната прожекция на "Окото на минотавъра" ще бъде на 28 март от 17:00 часа в ДОМА НА КИНОТО. Филмът ще е с вход свободен за хора с нарушено зрение, а техните придружители могат да закупят билет на цена от 5 лв. За останалите зрители важат стандартните цени на СФФ – 8/6 лв.

Сподели в: