Огромен интерес към България на "Европейския културен салон" във Франция

При изключителен интерес снощи премина откриването на изложбата "Буквите на България – Азбука на Европа” в галерия "Пон Ньоф” в Париж.  С нея започна българското участие в "Европейски културен сезон”, който се провежда във Франция от юли до декември 2008 г. и съвпада с френското председателство на ЕС.

В препълнената изложбена зала на асоциация "Пон Ньоф”, чийто президент е г-жа Бернадет Ширак, дойдоха посланикът на България в Париж Ирина Бокова, главният комисар на "Европейски културен сезон” Лоран Бюрен де Розие, почетният консул на България в Лил Аник Бар, директорката на "Комеди Франзез” Мюриел Мает, президентът на Асоциация "Алианц Франция – България” Пиер Консини, много френски творци и интелектуалци, между които и продуцентът Патрик Сандрен, както и представители на българската общност във Франция. Тук бяха и тримата български автори от общо 30-те плакатисти, сътворили изложбата – Божидар Йонов, Божидар Икономов и Петър Чучулигов.

Софи Фуас, делегиран председател на Асоциацията "Пон Ньоф”, не скри задоволството си от огромния интерес към нашата изложба в Париж. Галерията "Пон Ньоф”е една от най-известните във френската столица. Тя се намира на мястото, където някога е бил родният дом на Молиер.

По-късно в присъствието на министър Стефан Данаилов същата вечер върху фасадата на българското посолство беше представена светлинната инсталация "Отвъд видимото” с автори и изпълнители Валентин Стефанов и Нина Ковачева.

Сподели в: