Обявиха регламента на Националния конкурс "Бургас и морето" 2014

Националният конкурс "Бургас и морето" ще се проведе на 26 юли 2014 г. Летния театър в Бургас. Целта на конкурса е създаване и популяризиране на нови български песни, а тази година той е под надслов „За повече българска музика в родния ефир" и се провежда под патронажа на кмета на града Димитър Николов. Организатор е община Бургас.

Могат да участват всички български композитори, които в срок до 17.00 ч. на 23 май трябва да представят своите песни. Конкурсният пакет трябва да съдържа:
песен на СD във финален вариант (студиен запис);
текст на песента;
кратко представяне на авторския екип.

Максималното времетраене на отделните песни е 4 min. Песните могат да бъдат изпълнени, както от популярни, така и от талантливи млади изпълнители и да се придържат към мелодичното поп звучене на фестивала. Песните, допуснати до финалния кръг, се изпълняват на живо в съпровод на оркестър „Горещ пясък".

Всеки автор на музика, автор на текст и изпълнител има право да представи една песен за участие в конкурса. Тя трябва да е нова и да не бъде популяризирана преди обявяването на имената на песните-финалисти от подборната комисия. Песните изпратени за участие във фестивала следва да са с аранжимент, съобразен със състава на група „Горещ пясък".

Всеки авторски екип, който желае в представянето на песента му да участват допълнително оркестранти, вокали и/или балет, осигурява тяхното присъствие за своя сметка. Студийният запис на песента в завършен вид, който се предоставя за участие в конкурса е за сметка на авторския екип. Подборната комисия, определена от организаторите, ще заседава на 30 май в Бургас. На финала се допускат до 12 песни.

Допуснатите до конкурса автори ще бъдат уведомени в тридневен срок. Допуснатите песни ще бъде публикувани на официалния сайт на Община Бургас www.burgas.bg и на сайта на фестивала – www.burgasimoreto.org до три дни след обявяване на решението на подборната комисия.

За всяка песен, допусната до финалния кръг, се изплащат 450 лв. за музика;
200 лв. за текст ако е писан специално за конкурса; аранжимент – 300 лв; солово изпълнение – 220 лв; дуетно или групово изпълнение – 400 лв.

Финалният кръг на конкурса ще се проведе на 26 юли в Летен театър – Бургас, като концерт-спектакъл пред публика и жури.

Песента-победител определена от публиката ще получи 2 000 лв. и пластика; за първа награда журито ще даде 5 000 лв. и пластика; за втора – 3 000 лв. и пластика и за трета – 1 000 лв. и пластика.

Наградите за песен от Община Бургас се разпределят между творческия екип като 40% от наградата е за автора на музиката и по 20% за авторите на текста, аранжимента и изпълнителя. Класацията се определя чрез гласуване от жури. Публиката в Летния театър на Бургас дава своя вот и определя Наградата на публиката.
Продуцент на конкурса е Община Бургас

Сподели в: