Обявиха официалната селекция на кинофестивала “В Двореца”, Балчик

Тази година конкурсните програми на Международния фестивал за късометражно кино “В Двореца” в Балчик ще представят 108 филми от 37 държави от всички континенти (без Антарктида) в присъствието на авторите им, гостите и публиката на събитието. 96 от заглавията в конкурсите ще бъдат показани за първи път у нас. Сред страните, от които идват филми “В Двореца”, са далечните Япония, Южна Корея, Перу, Доминикана, Иран, Сирия. България се нарежда на челното място с 30 продукции, което доказва широкия екран на фестивала “В Двореца” като пространство за най-новите български филми.

В рамките на осем дни – от 29 юни до 6 юли, филмите ще се състезават в международен, национален и телевизионен конкурс, като прожекциите ще бъдат със свободен вход както в традиционно познатите фестивални салони в ДКИ-”КЦ Двореца” и в НЧ “Пайсий Хилендарски”, Балчик, така и в новоизградената зона за външни прожекции.

Общо седем Принцеси, реплика на оригиналната скулптура на принцеса Илеана, дъщеря на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург, вече са в очакване на Фестивала, на който ще бъдат връчени на победителите, избрани от жури в международен състав. Със Сребърни принцеси ще бъдат отличени двата най-добри късометражни филми от националния и международния конкурс на форума. Общият награден фонд на 11-я кинофестивал “В Двореца” е в размер на 10 000 евро в злато.

МАРШЪТ НА ПРИНЦЕСИТЕ

Лентата на първото издание от новото време ще пререже Жената. Жената – игрална, анимационна, документална, експериментална.

Дали заради огромното количество запомнящи се женски персонажи, дали заради особено силната заявка от страна на млади режисьорки, Жената в различните й образи и функции, е знакова за тазгодишната селекция на фестивала. Сестра, дъщеря, майка, баба, съпруга, домакиня, приятелка, проститутка, монахиня, всичко това взето заедно, жената – автор и творец, определят тематичните координати, в които се движат голяма част от филмите.

… Сестрата, която не плаче, за да не заплаче сестра й. Майката на шестдесет и седем деца, която успешно издирва отвлечената си, за да проституира – една от десетки – дъщеря. Бабата, която след текила парти се събужда до непознат мъж и се опитва да примири една щастлива закуска с предразсъдъците си и с предразсъдъците на всички ни. Младата съпруга, която увяхва в абсолютното мълчание на брака си. Приятелките, които празнуват сватбата на дъщерята на приятелката си в телефонна кабина. Монахинята, чиято страст събужда дете. Румънката, проститутката, която е само и единствено Проститутката, защото е румънката-проститутка. Модерната жена, силната жена, самотната жена, неразбраната жена, неразбиращата жена. Това са само част от историите, идващи от всички точки на света, които тази година фестивалът ще сподели с гостите и публиката си. Всяка от тези истории е уникална, но съдържа в себе си общия знаменател на човешкото у хората.

И още – Мъжете. Мъжете във филмите на единадесетото издание на фестивала изследват по не по-малко оригинален начин сила и слабост, храброст и предателство, любов и приятелство.

… Три плахи дни на свобода след петнайсет години затвор. Три страхливи минути след петнайсет години дружба. И още три секунди, последвали тези минути. Смелостта да заявиш, че си различен, когато си на единайсет и липсата на кураж да го признаеш пред себе си за цял един живот.

И още много, и още много кино … И животът на животните сред хората, и малкият космос, който обитаваме, и Космосът, в който все по-често се вглеждаме, и липсата на време, и недостигът на разбиране, и много музика – това е само малка част от конкурса на Единадесетото издание на фестивала за късометражно кино „В Двореца“.

“Предстоящото единадесето издание по същността си е първо за нас. След десет години на експеримент във формата, времето и мястото, сега ние, оставайки верни на вкуса си за кино, съчетаваме най-добрите си практики с една обновена визия за организиране и провеждане на филмовия фестивал, по-силно ориентирана към развитие, промоция и институционализиране на късометражното българско кино и неговите автори“, споделя директорът на фестивала Цанко Василев.

Бъдете съучастни – 29.06 – 06.07.2013 г., „В Двореца“, Балчик.

Сподели в: