Обявиха литературен конкурс, провокиран от протестите

На границата между политиката и изкуството се намира конкурса на фейсбук страницата "Протести, антитези и други протези". Той още няма име, търси си жури и събира участници. Ако участвате в протестите или не участвате, може да изразите гражданската си позиция в кратка проза или поезия.

"Идеята за фейсбук страницата "Протести, антитези и други протези" се зароди покрай емоциите и многобройните разговори с приятели, провокирани от протестната обстановка в страната – коментира Мария Василева, основателка на страницата. – Основната цел е да бъде създадена саморазвиваща се артистична общност, която да генерира, моделира и осъществява проекти, вдъхновени основно от гражданската позиция на нейните членове. Всички са равнопоставени и могат да дават всякакви предложения, които с помощта на останалите участници се доразвиват, докато кристализират в конкретна концепция за определено артистично мероприятие. Целият този процес се случва вътре, в рамките на фейсбук страницата, която се явява своеобразна "социална лаборатория". Ролята на администратора е да предпази експеримента от популистки оттенък.

Пилотната идея е именно организирането на онлайн литературен конкурс, провокиран от продължаващите вече няколко месеца протести. Замисълът е да се съхрани заряда от площадите и да се пренесе върху белия лист. Акцентът е върху предоставянето на възможност всеки да изрази свободно своята позиция, независимо от нейния характер. Политическа пропаганда няма да бъде допускана. Жанровите категории са две – поезия и кратка проза, а журито – лица с различни възгледи, утвърдени като имена в литературните среди.

Към настоящия момент конкурсът е обявен само на фейсбук страницата и има няколко предложения за неговото име. Провела съм разговори с някои изявени фигури от литературните среди и съществува известна готовност за сформиране на жури. Не се предвиждат парични награди, нито за участниците, нито за журито, тъй като се породиха опасения, че един евентуален спонсор би понесъл доста негативи от участието си.

Като цяло, подобрен конкурс действително се намира на границата между политиката и изкуството, което го прави доста трудно реализируем… Ще се радвам на всякаква форма на подкрепа за популяризирането му, тъй като искам да докажа, че между гражданската позиция на всеки един от нас и изкуството има много повече допирни точки, отколкото сме свикнали да мислим. И още повече, чрез средствата на изкуството идеите достигат по-лесно до хората."

Малко повече за Мария Василева:

В  интернет пространството е известна и като Severina Posokova. На 29 години, родена в Казанлък. Занимава се с управление на проекти, предимно в публичния сектор. Пишепоезия, която от време на време награждават, а напоследък и проза. Обича да експериментира, съчетавайки контрапунктове, както и да открива нови пресечни точки.

Сподели в: