Обявиха конкурс за най-добър читател

Нетрадиционен конкурс за най-добър читател започва от 1 декември до 30 април. Необичайната идея принадлежи на организаторите издателство „Факел Експрес“ и културна асоциация „Артхостал“ в Барселона

Конкурсът се състои в това да се публикуват две книги през годината с нарочно направени грешки, които читателите трябва да открият. Грешките не са коректорски – правописни или печатни, – а смислови, стилови, фактологически, т.е. такива, които, ако авторът би допуснал, добрият редактор безпогрешно ще улови.

Първата книга е „Къщата на обесения“ от Красимир Дамянов.

Конкурсът предвижда три награди:
– една първа награда – безплатен самолетен билет до Барселона и една седмица на гости на културна асоциация „Артхостал“ – за откриването на заложените три грешки;
– десет втори награди – годишен абонамент за списание „Факел“ – за две открити грешки;
– петдесет трети награди – книга на издателство „Факел експрес“ – за една открита грешка.

Печелившите участници в конкурса ще бъдат определени чрез жребий. Наградените читатели ще бъдат обявени на пролетния панаир на книгата в София през 2010 г. или на културно събитие, свързано с 24 май.

Писмата с отговорите могат да се изпращат от 1 декември 2009 г. до 30 април 2010 г. по следните начини:
– през специална форма от сайта на „Факел експрес” (http://www.fakelexpress.com).
– с препоръчано писмо с обратна разписка на адрес: 1000 София, пл. „Славейков” 11, изд. „Факел експрес“.

Книгата „Къщата на обесения” ще се продава в книжарниците „Хеликон”, „Пингвините”, „Сиела”, „Български книжици”, „Нисим”, „АБВ Писмена”, „Буктрейдинг”, „Интеркнига”, „Реа”, НАТФИЗ, "Книгосвят".

Конкурсът се организира със съдействието на „Флорина – България“ АД, а медийни партньори са БТА, Нова телевизия, Дарик радио, в. „Сега“.

За книгата и неговия автор:
Красимир Дамянов – „Къщата на обесения“ (сборник с разкази)

След успеха на романа му „Дневникът на една пеперуда”, номиниран и за трите най-престижни литературни конкурса в страната („Елиас Канети“, „ВИК“ и „Хеликон“), Красимир Дамянов неочаквано ни връща към любимия си жанр – късия разказ. Подборът не е случаен: по един или друг начин всички разкази в този сборник имат връзка с книгата на живота му и могат да бъдат открити като отделни епизоди, мимолетни проблясъци и хрумвания в нея, или просто да се случат в продължението на „Дневника“. Пъзелът, който предлага „Къщата на обесения“, без съмнение, ще бъде още един повод за читателите му да посегнат и към романа му.

Писател с богата биография – строителен инженер, реставратор, шофьор на такси, редактор в издателство, в Киноцентъра, пътешественик по Делтата на река Дунав, емигрант в Испания след 10 ноември, контрабандист в Андора, неосъществен журналист в Банкок, предприемач в Мадрид, хотелиер в Испания и туристически гид в Барселона за своите почетни гости, Красимир Дамянов е подбрал за българските си читатели 24 бисера от частната си, съставена с изключителна предпазливост, любов и търпение, колекция. „Къщата на обесения” слага началото и на първия у нас литературен конкурс за читатели – без жури и лобизъм, разочаровани автори и цинизъм. А именно: на Конкурса за най-добър читател, който авторът, заедно с издателство „Факел Експрес“ и участието на изтъкнати спонсори, предлага на нашата публика.

Красимир Дамянов е роден на 25 март 1948 година в София. Като студент заминава за Хавана, където учи в продължение на една година. Завършва строително инженерство в ИСИ (1974), работи на строежа на Аспаруховия мост във Варна, в Националния институт за паметниците на културата. Първият му сборник с разкази „Защо няма бог“ излиза през 1981 г. Известно време живее на свободна практика във Варна, работи като редактор в издателство „Български писател“. С втората си книга „Дяволски нокът“ (1985) става член на Съюза на българските писатели, чийто днешен председател иска изключването му три години по-късно заради направено от Дамянов публично антипартийно изказване. Поканен от Валери Петров и Христо Ганев, Дамянов започва работа в Студия за игрални филми – като редактор и главен редактор на „Колектив 64“, но през 1989 г. е принуден да напусне за “намеса в творческите планове на колектив 64“ и „налагане на продуцентски принципи и материална отговорност“ – обвинения, които скоро ще бъдат отправени към повечето от работещите в областта на изкуство в държавния сектор. Последната му книга е „Приказки за злояди деца“ (1989), след която практически изчезва от литературната сцена. Става шофьор на такси и емигрира в Испания, връщайки се към предишната си професия. От 1990 г. живее в Мадрид, реставрира стари сгради, а от четири години е стопанин и уредник на културния клуб-хотел „Артхостал“ в Барселона.

Започва ХХVІІІ Софийски панаир на книгата
23 творби се борят за Новелови награди

Сподели в: