Обявиха второто издание на конкурса „Търся издател“

От ФондацияБуквите“ обявиха второто издание на конкурса „Търся издател“. Конкурсът има за цел да открои нови български автори.

Конкурсът ще бъде в два раздела: Поезия и Проза. Всеки автор има право да кандидатства с по един проект в раздел. Всеки проект включва две части: Рекламно резюме и Представяне на книгата. Тези текстове ще бъдат поместени на специално създадения за конкурса сайт Izdatel.eu, както и на Фейсбук страницата на конкурса.

Можете да кандидатствате с проекти до 18 ноември 2012 г. (включително). Гласуването ще продължи до 30 ноември 2012 г. Резултатите ще бъдат обявени на Коледния панаир на книгата.

Победилите проекти в двата раздела ще бъдат издадени като книги. Това ще стане, ако към датата на награждаването авторите им представя готова книга. В противен случай те се дисквалифицират и се издава следващият в класирането. Издаването ще бъде предшествано от сериозна редакторска работа и подкрепено с активна рекламна кампания.

Ето какво споделят от Фондация „Буквите“, организатори на конкурса:

"Този конкурс има само една цел – да Ви научи да бъдете професионални автори. Да се научите да не се срамувате да се саморекламирате и да престанете да чакате тихо в ъгълчето да ви открият. Да се научите да хвалите смело достойнствата на книгите си (и естествено да премълчавате слабостите). Да говорите смело и най-вече интересно пред медии и читатели. Да се научите само с няколко изречения да описвате най-интересното в книгата си. Хората нямат време (а и желание) да четат повече.

Напук на всички, които ни обясняваха миналият конкурс, че не сме прави, резултатите ги опровергаха. Иван Русланов, един от тримата победители в конкурса, от никому неизвестно 19 годишно момче, спечели множество награди и успя само за седем месеца да продаде два тиража от дебютната си книга „Черният ангел: Раждането на един от нас".

Да, конкурсът има само една цел – да ви позволи да направите име на автор. Обикновено пет години работим за името си, докато то заработи за нас. Реалити конкурсите имат способността да намаляват силно това време. Само за няколко месеца станаха известни Рафи, Стилияна, Богомил, Ангел и Моисей и много други.
Този конкурс не е от тип – „Буквите да ни издадат книга". Да, ние издадохме няколко книги и ги продадохме добре, следствие рекламата, която получиха от конкурса. Други все още се пишат – между идеята за книга и крайната реализация има много време и работа понякога. Но много повече книги се издадоха от други издателства, които следиха представянето на авторите по време на първия конкурс. Най-показателният пример е община Тутракан, която се усети, че в нея е роден такъв сериозен автор като Николинка Вълкова и издаде книгата ѝ за Батак. Официалните условия на конкурса можете на научите от http://izdatel.eu. 

Преди да кандидатствате, подгответе няколко неща, които не се подготвят толкова бързо колкото очаквате.
На първо място – довършете книгата си. Поучени от проблемите от предния конкурс, тази година ще дисквалифицираме всички, които на финала не представят готова книга.

Тази година ще имаме отделно класиране за Поезия и Проза. Второ – подгответе рекламно представяне на книгата /до 4 страници/. Такова, което ще привлече читателите да гласуват за вас, а след това да купят и книгата ви. Не започвайте с "Драго издателство". Ние не сме страна в конкурса, а само организатори. Той няма жури, гласовете идват само от хората, които убедите да гласуват за вас. Не ни пращайте текстовете на книгата. Те ще ни интересуват само, ако спечелите. Но подгответе и един кратък текст до 10 реда. Това е най-важния текст. Той ще бъде публикуван на всички рекламни материали – он-лайн и на хартия. Това е основния текст, който ще прочетат всички. Това е текста, който ще бъде на гърба на книгата ви. Текстът, който ще я продаде!
Трето – въоръжете се с увереност и търпение. Хубавите работи стават бавно. За всички, които си мислят, че трите месеца на конкурса са ужасно дълъг срок, да си представят следващите дълги месеци на редактиране на текста, на множеството представяния пред публика /за седем месеца, Русланов имаше 8 големи представяния, няколко малки и десетки интервюта и участия в медии/. Търпението, упоритостта и амбициозността са двете най-важни качества на един млад български автор. Останалите двама победители се препънаха точно в този етап.

И не очаквайте да ви хвалят. В България не обичат успелите. Победителят винаги е сам! Затова и победата е толкова сладка!"

Сподели в: