Община Стара Загора с богата програма за „Европейската нощ на музеите 2013”

На 18 май /събота/ Община Стара Загора организира богата културна програма по повод „Европейската нощ на музеите 2013”.
Проявите ще започнат в 11.00 часа с прожекция на филм-концерт, посветен на годишнината от рождението на Борис Христов в залата на Регионална библиотека „З. Княжески”.
От 18.00 часа на сцената на Летния театър започва рок – концерт с участието на рок групи от Стара Загора.
Културното събитие стартира в Регионалния исторически музей – Стара Загора в 19:00ч., с откриване на Палеонтологична изложба в малката зала на 2-ро експозиционно ниво. Половин час по-късно на Античната улица ще бъде открита изложба „Монетите на скитските царе”. Посетителите ще могат да наблюдават демонстрация на работа с грънчарско колело и да „участват в реставрация“ в специалния интерактивен кът „Реставрирай сам” на 4- то експозиционно ниво, където е експонирана изложбата „Инструментите – двигател на технологиите през хилядолетията”. Интерактивни кътове за снимки ще има на 1- во и 3- то експозиционно ниво. Лапидариумът ще бъде сцена на „Музейна киновечер на открито”. Специалистите от музея ще проведат томбола с награди за набиране на средства за брандиране на РИМ – Стара Загора.
В старозагорската „Нощ на музеите“ от 19:00 до 01:00 ч. ще бъде отворен Хилендарският метох, където посетителите могат да видят изложбата „Начало на новобългарското образование в Стара Загора” и да участват в „Учебен час във възрожденско училище“ в ателие „Нашето Аз, Буки, Веди”.
Отворен за посещение ще бъде архитектурният комплекс „Музей на религиите” (19:00 – 01:00 ч.), където са експонирани изложбата „Стари мерки, теглилки и монети от българските земи” и фотоизложбата „Индия, храмове и поклонници”.
програмата на
В къща музей „Гео Милев” от 19.00 ч. стихове на поета ще прозвучат на български, испански, руски, английски, френски и немски език в изпълнение на ученици от СОУ „Васил Левски”, СОУ „Максим Горки, ГПЧЕ „ Ромен Ролан”, ПМГ „Гео Милев” и НУМСИ „Христина Морфова”. В 21.00 ч. там ще започне среща с поета Таньо Клисуров, а от 22.00 – 24.00 ч. битовата част на музей „Гео Милев” ще бъде отворена за посетители.
В Градската художествена галерия от 10.00 ч. сутринта посетителите ще могат да видят камерната изложба „Любен Диманов – живопис и графика“, изложба живопис „Прозорецът“ и експозицията „Възрожденски икони от 19 век“. Програмата за Нощта на музеите в ГХГ започва в 19:00 ч. с концерт на ученици от НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора. Включени са още – изпълнения на Пиеси за пиано на Александър Иванов от 20,00ч., концерт на Мъжки октет „Св. Йоан Дамаскин“ с диригент Стефка Минкова – 21,00ч. и мултимедия „Майстори на шаржа“ – 22.00ч.
Младежката театрална студия „Сцена 99” ще представи спектакъла „Шест лица търсят автор” в Зала ІІ етаж на НЧ „Родина-1860” от 19.00 часа.

Сподели в: