Образът на бащата – споделени мисли и чувства в #мисияТатко

Цялата минала седмица премина под мотото "Благодаря ти, татко…", организарана от Фондация "Лале" и техни партньори. Kafene.bg също се включва в инициативата с призив/покана към блогърите, защото сме сигурни, че бащите са големи образи/образци. Инициативата "Да бъдеш баща" има своя страница.

В продължение на изминалата седмица хора от цяла България се срещнаха по събития, четоха се стихотворения, състезаваха се: бащи, деца и майки, и дядовци, и баби. Дните на бащата се превърнаха в дни на семейството. Ето няколко публикации из Интернет: от блоговете и статуси във фейсбук, посветени на бащата:

Писателят Иван Русланов в блога си:
" Благодаря ти, татко. За незабравимото знание. За всички ценни моменти. За най-важното нещо, което може да бъде дадено на едно дете. Времето. И любовта."

* * *

#мисияТатко и благодарност за моя – в на Жюстин Томс
"реших да разкажа за моя баща и изключителната роля, която той има в моя живот. и един начин на учене, който имам от него и който би е бил полезен урок в много ситуации."

* * *

Дни на бащата – в блога на Денислав Георгиев
"Няма смисъл и да описвам колко е сложна цялата тази работа. Всъщност е точно толкова сложна, колкото сами си я направим. Всеки ден е откритие , всяка емоция – планина, всяко действие – урок."

* * *

Писателят Evgeni Cherepov – фб страница

През годините продължи да гледа към целите си, но върху амбициите му вече лежеше мекият полир на бащинството. Докато дъщеря му тичаше все по-бързо, той все повече забавяше ход, спираше дори и с дни стоеше в отбивките на светло съзерцание. Жестокият звяр, ръфащ душата на всеки мислещ за смисъла на живота човек, кротко заспиваше заедно с нея в скута му. А още първата й учудена усмивка, когато той се качи на ореха, за да свали безнадеждно заседналата й топка, запечата у него онзи гладен за женско възхищение процеп, който просичаше срезове в ахилесите на всеки мъж.
Дъщеря му порасна и напусна бащиния дом. Когато все пак прие този факт, старите зверове на амбицията и суетата се събудиха и заредиха нови картини на постижения в главата му. Постижения, преследвани от мъж с все още твърди глезени и здрави сухожилия. Постижения за пред вече камерна публика, в първия ред на която обаче неизменно стоеше дъщеря му.

* * *
" На първо място разбира се, няма да има никаква агресия и насилие. Ама никаква…
Ще поощрявам децата ми да използват фантазията си и никога да не им е скучно. Ще ги уча да са възпитани и толерантни с всички.
Ще ги водя на протести против КОЙ? и на София Прайд, за да се научат да са непримирими с лошото и защитници на доброто. "

От блога на Филип Миразчийски
#МисияТатко (и батко)

Ivet Lolova – от фб страницата

#‎МисияТатко‬
Благодаря ти, татко, за това, че ме научи, че животът е сериозно нещо, че иска дисциплина и труд. За това, че ми беше всеотдаен баща, опора и сила.

#мисияТатко – кажи добра дума за бащата

Сподели в: