Образцов дом – дебютния роман на Ваня Щерева

Профил на едно поколение – леко объркани, малко меланхолични, винаги търсещи, често успешни и понякога тъжни жени. Леко фрагментиран, но четящ се на един дъх разказ-приказка за пораснали момичета, на които им е позволено да бъдат самите себе си в този „Образцов дом“. Докато чета дебютния роман на Ваня Щерева имам чувство, че пътувам сама към себе си, а много от чертите на героините й са лично мой, скатани до вечно търсещото ми сърце.

„Образцов дом“ не е типичен роман – с начало, кулминация и край, и е трудно податлив на литературни анализи, но за това пък е завладяващ и интересен поглед към моя, твоя а може би и нейния свят, видян през очите и сърцето на една талантлива жена.

В такъв образцов дом сме живели всички – малко пристанище на спокойствието, което създават приятелите ни. Място където винаги можеш да се върнеш и да се приютиш, дори като целия свят ти отказва подслон. Отрязък от времето, който е само твой и на хората, които обичаш.

Ваня Щерева разказва много истории, често размивайки границата между истината и фантазията, без цензура и желание да блесне с поредния философски бисер, ни води сред живота на своите герои, показвайки ни частици от тяхното ежедневие, страдания и любови.

Читателят получава възможност да надникне във всяка стая на този образцов дом, в sms – кореспонденциите, имейли и дневниците на обитателките му, и да разбере нещо повече дори и за себе си.

Книгата, чието трето дописано издание може да бъде намерено на пазара, е от победителите в  литературния конкурс за нов български роман на Фондация “Развитие XXI” и безспорно е пример за качествена съвременна българска литература. Веднага, след като се появява на пазара, дебютният роман на Ваня Щерева влиза в седмичния Топ 10 на Хеликон. В третото издание на книгата са включени допълнителни материали, като читателски писма, извадки от форуми и както и размисли на Ваня Щерева за промените в живота й след написването на книгата.

Образцов дом“ се продава с песен и клип създаден като специално на книгата.
Почитателите на Ваня Щерева, който искат още да се докоснат до творчеството й, могат да го направят чрез новата й книга – „Фасове“, която вече е на пазара в комплект CD с с live изпълнение на група Matchpoint. Приятно четене.

Корична цена: 12 лв.

Интервю с Ваня Щерева прочетете тук

Други книги на Ваня Щерева:
30 неизвинени
Фасове

Сподели в: